Vedení Ústeckého kraje začíná připravovat scénáře krizového zajištění zdravotní péče v Rumburku

10. červenec 2019 14:21

Lužická nemocnice v Rumburku na Děčínsku zřejmě skončí v platební neschopnosti. Zastupitelé města totiž odmítli zdravotnickému zařízení poslat peníze na vyrovnání loňské ztráty.

O návrhu na insolvenci bude 10. července jednat valná hromada rumburské nemocnice. Ve spádové oblasti zařízení přitom žije na 55 000 lidí.

Jak bude nemocnice fungovat dál, bude záležet na platbách od pojišťoven a na jednání s dodavateli léků a služeb. Schůzku se zaměstnanci nemocnice plánuje vedení na čtvrtek.

O pacienty z lůžkových oddělení je připravená se postarat Krajská zdravotní, a to prostřednictvím děčínské nemocnice a chystaného pracoviště ve Varnsdorfu.

Krajem vlastněná firma má rumburskou nemocnici převzít. Dosud ale čeká na kompletní výsledky hloubkového auditu hospodaření. Ty mají být známé do 20. července. Kdy Krajská zdravotní nemocnici převezme, to ale předseda představenstva Krajské zdravotní Jiří Novák sdělit nechtěl.

„Teď se to komplikuje tím, že dnes zřejmě vyhlásí insolvenci. To pak musí nastoupit insolvenční správce, a to si nedovedu představit, jak by to pak bylo časově náročné,“ vysvětlil Novák.

Město chtělo zajistit další fungování nemocnice tím, že ji očistí od dluhů a předá kraji, respektive Krajské zdravotní.

Zajistí lidem z Rumburku zdravotní péči nemocnice ve Varnsdorfu?

Vedení Rumburku přitom avizovalo, že nemocnici peníze na pokrytí ztráty dá. Chtělo ale záruku od kraje, že tamní nemocnici převezme. To se nestalo a na včerejším jednání tak zastupitelé města peníze na pokrytí dluhů zdravotnickému zařízení neschválili.

Podle hejtmana Oldřicha Bubeníčka z KSČM trvá zájem kraje o tamní nemocnici. Pokud by se převod neuskutečnil, je podle hejtmana možné zajištění zdravotní péče ve Varnsdorfu.

„Je tam sice menší nemocnice, ale je po rekonstrukci. To by tedy mohla být jedna z variant, kde by mohla být zdravotní péče zajištěna,“ doplnil hejtman Oldřich Bubeníček z KSČM.

O dalším osudu rumburské nemocnice by mělo být jasněji dnes odpoledne. Valná hromada totiž bude jednat o návrhu na insolvenci.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související