Vědci ze Zwickau: Parkovací místa potřebují zvětšit!

6. červen 2012

Vědci ze Západosaské vysoké školy ve Zwickau se zabývali velikostí parkovacích míst, píše Sächsische Zeitung. Celkem nepřekvapivě přišli na to, že jsou příliš malá. Je to prý tím, že auta vyrobená v posledním desetiletí jsou v průměru o devatenáct centimetrů delší a patnáct širší než vozidla starší.

V Sasku je už řadu let stanovena šířka parkovacího místa na 2,30 metru. Aby se na něj nové auto pohodlně vešlo, muselo by být o třicet centimetrů širší.

Ovšem pokud by saské úřady normu pro parkovací místa náležitě změnily, znamenalo by to pohromu zejména pro už postavené parkovací domy. Rázem by se do nich totiž vešlo méně aut než dosud.

Wissenschaftler der Westsächsischen Hochschule Zwickau haben die Größe der Parklücken geprüft, schreibt die Sächsische Zeitung. Das Ergebnis war letztlich keine Überraschung, Parklücken sind zu klein. Autos, die in den vergangenen zehn Jahren erzeugt wurden, sind durchschnittlich 19 Zentimeter länger und 15 Zentimeter breiter geworden, als die älteren. Sachsen schreibt seit Jahren eine Parklückenbreite von 2, 30 Meter vor. Damit ein neues Auto genug Platz hat, müsste die Lücke um 30 Zentimeter breiter werden. Wenn von den sächsischen Behörden die Lücken vergrößert werden, würde es besonders für Parkhäuser Katastrophe bedeuten. Sofort gehen viele Plätze verloren, weil weniger Autos hineinpassen würden.

Spustit audio