Ve Vrbce na Litoměřicku má vzniknout vepřín pro více než 6 000 prasat. Obyvatelům se to nelíbí

21. květen 2020

Překřikování i věcné argumenty. Tak vypadalo středeční setkání v Budyni nad Ohří na Litoměřicku kvůli plánované stavbě vepřína v obci Vrbka. Společnost Agro Jesenice tam chce postavit výkrmnu pro více než 6 000 prasat. Tvrdí, že se tím sníží závislost Česka na dovozu masa. Místní se ale obávají hluku, prachu, sucha a také zápachu.

Chvílemi zjitřená atmosféra provázela setkání investora s obyvateli Vrby a Budyně nad Ohří. Agro Jesenice má v posouzení vlivu na životní prostředí plány na výstavbu vepřína, který má vyrůst na místě bývalého zemědělského areálu.

Lidé se bojí hluku a zápachu

To se nelíbí například Kateřině Kalivodové: „Obáváme se hlukové zátěže, zápachu, kontaminace spodních vod i studní, určitě tam bude i větší dopravní zátěž, sníží se cely nemovitostí, protože tam pravděpodobně nikdo nebude chtít bydlet,“ vypočítává.

Podle ředitele společnosti Agro Jesenice Josefa Kubiše je možné udělat několik opatření ke snížení zápachu. Na jednání s obyvateli slíbil například zakrytí nádrží na kejdu. Zápach z trávení vepřů má zmírnit i tzv. „fermentované krmení“.

„Krmení se dá na 24 hodin do 36 °C teplé vody a nechá se nafermentovat. Takže už je natrávené a využití živin je tam o 25 až 30 % vyšší a tím, že jsou lépe využité živiny, tak proto nevzniká čpavek,“ popisuje Kubiš.

Občané Vrbky sepsali proti vepřínu petici

Plány firmy jsou aktuálně v procesu EIA. Oficiální zasílání připomínek skončilo 6. května.

Starosta Budyně nad Ohří, pod kterou Vrbka spadá, chce připomínky zaslat přímo zpracovatelce posudku na stavbu vepřína. Standartní 30denní lhůtu pro připomínky podle něj narušila pandemie koronaviru.

„Máme dojednáno s posuzovatelem, že stanovisko obce a občanů bude ve veřejném projednání. Náš argument byl ten, že byla špatně volená doba podání žádosti o vlivu, to je jednoznačné. Řekl jsem to i investorům, když mi přišli oznámit, že žádost podali,“ doplnil starosta Petr Medáček z SNK-ED.

Vedle připomínek a záznamu středečního jednání dostane zpracovatelka posudku i petici, kterou obyvatelé proti plánům na vepřín podepisují.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související