Ve Veselém na Děčínsku okroužkovali tři letošní čapí mláďata. Čápi tam na nefunkčním sloupu elektrického vedení hnízdí už 14. rokem

7. červenec 2021 11:55

Ve Veselém na Děčínsku se v pondělí pod čapím hnízdem sešlo dopoledne několik desítek lidí, aby se podívali na kroužkování letošních čapích mláďat. Čápi tam na již nefunkčním sloupu elektrického vedení opatřeným podestou, hnízdí už 14. rokem. K obrovskému hnízdu vyvezl ornitologa sám starosta obce na plošině, čápata dostala na zemi speciální kroužky a vrátila se zpátky do hnízda.

Čápi ve Veselém na Děčínsku na již nefunkčním sloupu elektrického vedení opatřeným podestou hnízdí už 14. rokem

Obrovské čapí hnízdo je na sloupu hned vedle rodinného domku Hricákových. Danuše Hricáková čápy každý rok vyhlíží a zapisuje, kdy přiletěli a kdy začali sedět na vejcích.

„Když jsou ještě malí, tak oni s lehnou jak špagát a dělají ze sebe mrtvé, ale tihleti už stojí a už mávají, docela se bojím, aby se nebáli, necouvali a nespadli z hnízda,“ popsal Jaroslav Hricák zkušenosti z předchozích kroužkování čápat.

Kroužkování umožní ornitologům sledovat, kam ti ptáci odlétají třeba na zimu, jaké jsou populační vazby mezi jednotlivými páry

„Na základě kroužkování se zjišťuje, kam ti ptáci odlétají třeba na zimu, jaké jsou populační vazby mezi jednotlivými páry, jaká je rychlost tahu. V lichém roce se to dává na levou nohu,“ vysvětluje Stanislav Chvapil, ornitolog s padesátiletou praxí.

„My jsme se zrovna vrátili z týdenního kroužkování celého jihočeského kraje,“ doplňuje ještě ornitolog a vzpomíná, jak na jihu Čechách sledoval s kolegy od rozednění do soumraku čapí hnízdo se třemi ptáčaty. Rodiče jim za tu dobu přinesli 44 hrabošů.

K obrovskému čapímu hnízdu vyvezl ornitologa sám starosta obce na plošině
Spustit audio