Ve středočeském Krnsku se vlakem projedete přes působivý železniční viadukt

26. leden 2017
Česko – země neznámá

Pokud byste někdy jeli vlakem přes Krnsko u Mladé Boleslavi, čeká vás přejezd přes působivý železniční viadukt, který patří mezi naše nejmohutnější mosty. Chlubí se třemi obrovskými klenutými oblouky, které na trase Praha - Turnov vedou železniční trať nad údolím Strenického potoka.

Ve své době velmi odvážnou mostní konstrukci navrhnul Ing. Stanislav Bechyně. Do provozu byla uvedena v září roku 1924. Viadukt je dlouhý 152, vysoký 27 a široký 5 metrů. Mohutné oblouky mají rozpětí 28 metrů a výšku 12 metrů. Stavba je svědectvím našeho stavitelství meziválečné doby a v roce 1958 byla vyhlášena kulturní památkou.

První železniční most vznikl u Krnska při výstavbě trati už v roce 1865. Mostní konstrukce ale časem přestávala stačit rostoucímu železničnímu provozu. Už před první světovou válkou se připravovala přestavba. V roce 1923 byla vypsána soutěž, kterou vyhrál projekt později slavného architekta Stanislava Bechyně. Práce na mostu proběhly v roce 1924 a trvaly necelých šest měsíců.

I přes masivnost působí stavba elegantně

Viadukt je unikátní především ze stavebního hlediska, protože Bechyně ponechal dva hlavní betonové pilíře z původního mostu a obklopil je mohutnými oblouky. Zajímavý je ale i z hlediska architektury, jelikož stále působí vznešeně a elegantně. Nosné oblouky mají ve svém klenutí svislé arkády, které budí dojem vzdušnosti a masivní konstrukci zjemňují. Hlavním důvodem jejich včlenění do konstrukce bylo přitom rozložení síly mostovky, tedy plošiny, po které vede trať.

Ve své době velmi odvážnou mostní konstrukci navrhnul Ing. Stanislav Bechyně

Vlaky jezdí po jednokolejce ve výšce 27 metrů nad zemí. Kvůli nutné údržbě jsou kolem tratě chodníky s elegantním zábradlím. I bezpečnost tu je pojatá z hlediska stylu a dobové architektury.

Před projíždějícím vlakem je možné se uchýlit na kulaté plošiny se zábradlím, které jsou podél tratě rozmístěné v pravidelných úsecích. Zdálky vypadají jako vyhlídkové balkony. Ostatně není pochyb o tom, že z výšky 27 metrů bude výhled na celé Strenické údolí skutečně krásný.

Spustit audio