Včelaři z Děčínska se obávají včelího moru

1. srpen 2016

Včelaři z Děčínska se obávají moru včelího plodu. Nemoc se objevila v květnu v sousedním Sasku. Ohnisko nákazy ale Němci nenašli, a proto není vyloučené, že může být na českém území. Státy si mezi sebou tyto údaje hlásit nemusejí a to bývá, zejména v příhraničních oblastech, problém. Nakažené včelstvo se musí totiž okamžitě zlikvidovat nebo roznese nemoc i na včely v okolí.

„Nikdo nechce, aby tady ten mor byl. Proč ale čekat na to, až to tady propukne,“ myslí si včelařka Štěpánka Dlouhá z Varnsdorfu.

Saští včelaři ohnisko včelího moru zatím neobjevili, a tak je možné, že se nenachází v Sasku, ale v Česku. Čeští včelaři proto nechápou, proč Krajská veterinární správa nevyhlásí pětikilometrové ochranné pásmo.

Podle ředitele Krajské veterinární správy Petra Pilouse ale úřad nemohl ochranné pásmo vyhlásit, ani nařídit plošné testování, protože ohnisko nebylo hlášeno na našem území.

Problém je v komunikaci i v legislativě

Německá veterinární správa v Görlitz dala o výskytu včelího moru vědět české protistraně. Podle poznatků veterinární správy byla tato informace přes spolkové ministerstvo výživy a zemědělství postoupena dále do Čech. Zpětná informace ale zatím z Česka do Görlitz nepřišla.

Štěpánka Dlouhá

Protože veterinární správa v Ústí nad Labem nemohla podle zákona vyhlásit ochranné pásmo a nechat plošně testovat včelstva, nemůže zpátky do Německa poslat oficiální hlášení o stavu včelího moru.

„Ta přeshraniční spolupráce není moc dobrá, protože ohnisko včelího moru bylo v Sasku odhaleno v dubnu, a my se to dozvěděli až v červnu,“ dodává Pilous.

Obě strany se shodují, že by celou situaci usnadnila rychlejší komunikace. Včelí mor ale podle ministerstva zemědělství nepatří mezi nákazy, které si mezi sebou musí členské státy hlásit. Včelaři si proto v takových případech musí poradit sami ‒ třeba tím, že si na vlastní náklady nechají včelstva vyšetřit.

autor: dap
Spustit audio