Varnsdorfský hasič vymyslel speciální brašnu pro selekci zraněných u hromadných nehod

3. únor 2016

Hasiči v Ústeckém kraji mají novou pomůcku. Jde o speciální brašnu pro označení a selekci zraněných lidí při větších nehodách. Doteď označovali účastníky havárií elektrikářskými páskami, které jsou nepraktické. Nové značení vymyslel Varnsdorfský hasič Jaroslav Hocko.

„Vlastně je to pomůcka při nějakém hromadném neštěstí, kde je větší počet zraněných. Našim úkolem je bezprostředně určit, které osoby se mají na shromaždiště dostat jako první a zařídit jejich transport. Ta brašna pomáhá k tomu udělat to co nejrychleji a nejefektivněji,“ vysvětluje autor nápadu.

„Uvnitř brašny je pásek, který se vyndá - je to jednoduchá záležitost reflexní, je to finančně dostupný, výhodou toho je, že je i popisovatelný. Jenom se cvakne přes končetinu toho dotyčného. Vám k tomu stačí jedna ruka, vy jenom mávnete, a ten pásek obejme ruku zraněného,“ dodává Jaroslav Hocko.

Hasič Jaroslav Hocko slouží ve Varnsdorfu jako zdravotník hasičské jednotky. Na něm je, aby roztřídil do příjezdu záchranky zraněné. Stávající systém označení mu nevyhovoval.

Brašna pro hasiče na rozlišení zraněných při hromadném neštěstí

„Doteď jsme používali elektřikářské pásky, které byly malé, nebyly popisovatelné a nebyly vidět. Tohle je prostě jednoduché, rychlé a levné,“ vysvětluje Hocko.

Brašna s pásky stojí do 5.000 korun. Už teď jí mají všechny hasičské stanice v celém Ústeckém kraji. Těch je 21 a podle informací tiskového mluvčí hasičů Ústeckého kraje Lukáše Marvana ji naštěstí zatím nikde použít nemuseli.

autor: dap
Spustit audio