Vánoce: Jak vybrat správný tablet?

19. prosinec 2013

Hitem letošních vánoc budou určitě tablety. Na módní vlnu ihned zareagovali výrobci a tak je teď před Vánoci na trhu nepřeberné množství modelů. Na první pohled se může zdát že šly ceny dolů, to ovšem způsobily méně známé značky. Podle čeho byste měli tablet vybírat?

Na co se tedy zaměřit při výběru tabletu pod vánoční stromeček? Rozhodující bude pro většinu z nás určitě cena. Nejlevnější seženete na trhu už od patnácti set korun. Za kvalitní, značkové s velkou pamětí pak dáte až 25 tisíc.

Začít byste měli u toho, k čemu budete tablet používat. Na občasné prohlížení internetu nebo odeslání emailu vám budou stačit levnější modely. Když se budete chtít pochlubit známým s fotkami z dovolené nebo si, právě na té dovolené, pustit nějaký film, chtělo by to lepší rozlišení displeje a zároveň větší kapacitu. Pěkná, graficky náročnější hra zase bude potřebovat výkon.

Na trhu najdete tablety s velikostí zobrazovací plochy od sedmi do zhruba deseti palců. Ty menší se vejdou do kabelky, jestli ale tento kousek techniky půjdete vyvenčit jen občas, sáhněte určitě po větším displeji.

tablet (několik tabletů)/ ilustr. obr.

Hodně důležitá je váha. U vámi vybraného modelu si zjistěte kolik váží. Najděte si podobně těžkou knížku, zkuste si jí vzít do jedné ruky a držet delší dobu. Sami tak uvidíte že třeba kilový tablet není to pravé ořechové.

Kapacita osm nebo šestnáct GB se vám může zdát dostatečná, nezapomeňte ale, že si několik giga paměti odebere systém a pak už stačí pár větších her, filmů, nějaká ta hudba a máte plno. Pokud se tedy u tabletu nedá paměť rozšířit pomocí karty, zvolte raději větší kapacitu, za kterou si ale bohužel připlatíte.

Rozhodnout se budete muset také u operačního systému. Nejrozšířenější je Android. Ten bude vyhovovat lidem, kteří rozumí počítačům a rádi si vše přizpůsobí k obrazu svému. Díky své otevřenosti ovšem Android občas zazlobí. Jestli chcete, aby tablet dělal to co má, zvolte iOS.

Pro oba tyto systémy existují tisíce programů a ani s jedním určitě neuděláte chybu.

Windows si budou rozumět s vaším počítačem. Nabídka programů, které by rozšířili možnosti tabletu, je ale zatím omezená.

autor: Milan Král
Spustit audio