Vanilkové rohlíčky
Vychytávka: pokud se těsto drobí, přidáme lžíci rumu a mělo by se umoudřit.
Suroviny:
370 g hladké mouky
310 g másla
150 g cukru moučky
120 g oříšků lískových nebo mandlí
2 žloutky
1 vanilkový cukr
půl lžičky skořice
trochu citronové kůry
cukr moučka na pocukrování
Postup:
- Mandle spaříme v horké vodě, po chvíli oloupeme a jemně nastrouháme. Pokud použijeme oříšky, jemně je nastrouháme.
- Ze všech surovin zpracujeme hladké těsto, dáme zabalené do mikrotenu na několik hodin odpočinout do chladu – klidně i přes noc.
- Rohlíčky tvoříme ručně, skládáme na plech vyložený pečicím papírem a ve středně předehřáté troubě pečeme asi čtvrt hodiny.
- Pocukrujeme až prochladlé.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.