Válečným uprchlíkům z Ukrajiny slouží UA pointy. Mohou si tam nechat předepsat léky i vyšetřit nemocné dítě

29. březen 2022

Tak zvané UA pointy pro lidi prchající před válkou na Ukrajině se otevřely v nemocnicích v Ústeckém kraji. Uprchlíci si tam mohou přijít pro recept na léky, vyšetření nebo lékařskou radu.

„Otevírali jsme minulé úterý, zatím těch pacientů bylo málo. Těch uprchlíků je tu rozhodně méně než v Praze nebo na Moravě. Jsme ale na to připraveni – myslíme si, že v dalších týdnech bude ta potřeba určitě větší,“ říká primář infekčního oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem Pavel Dlouhý.

UA pointy poskytují běžnou zdravotní péči na úrovni praktického lékaře. Vážnější onemocnění řeší nemocnice na akutních příjmech.

Speciální UA point začíná fungovat i v Mostě. „Dnes otevíráme UA point i v mostecké nemocnici. Pracují tam ukrajinští lékaři, kteří tu činnost vykonávají dobrovolně jako pomoc Ukrajině,“ potvrdila mluvčí Krajské zdravotní Jana Mrákotová.

Zatímco ústecká a mostecká nemocnice má pro uprchlíky vyhrazenou ordinaci, nemocnice v Děčíně, Teplicích, Chomutově a Litoměřicích ošetří občany Ukrajiny v běžných ambulancích.

Spustit audio

Související