Chomutovská firma vyrábí obranné ježky i ochranné bariéry pro ukrajinskou gardu

29. březen 2022 08:39

Nejen obvazy, potraviny nebo oblečení putují v těchto dnech na pomoc Ukrajině. Chomutovská firma Strix se rozhodla pomáhat i jinak. Do válkou zasažené země už poslala 5000 ocelových obranných ježků, které slouží k zastavení nákladních aut nebo obrněných kolových transportérů. Teď do válkou zasažené země vyráží další zásilka – gabionová ochranná bariéra.

Naložit poslední část zásilky pro ukrajinskou gardu, pevně náklad přikurtovat a další zásilka z chomutovské kovodílny může vyrazit do Lvova.

„Vezeme bariéru, která by, když by se složila vedle sebe, byla něco přes 110 metrů dlouhá,“ upřesňuje ředitel firmy Dušan Dufka.

Jako první dodala Ukrajině obranné ježky

Tentokrát budou na Ukrajině pomáhat speciálně upravené gabionové koše, které mají ochránit cíle kritické infrastruktury, jako jsou například nemocnice.

Jako první na Ukrajinu ale zamířily tisíce obranných ježků. V severočeské kovodílně je zaměstnanci podle Dušana Dufky stihli vyrobit už během 4 dnů.

„V první etapě tady chlapi vyrobili 1,5 tuny, to vycházelo na nějakých 5000 ježků. Jelo se tady dnem i nocí, protože kdo rychle dává, dvakrát dává,“ dodává Dufka.

Nápad na jejich výrobu se zrodil spontánně. Zaměstnanci firmy si na záběrech z válečné ukrajinské zóny všimli malých obranných ježků, které ukrajinská armáda i garda používají.

„Všimli jsme si ale, že ty jejich ježky byly spíchnuté někde na koleně, takže sice nějakou funkci zastanou, ale byli velice nadšeni, když jsme jim dodali ty naše, protože byly na lepší úrovni,“ doplnil ředitel Dušan Dufka.

V Chomutově totiž vyrobili vylepšené ježky z žebříkové oceli. „Jsou ohnuté a svařené v takových úhlech, že je ten ježek aktivní, ať už se převrátí do jakékoli polohy. Takže je schopen, pokud na něj ta kolová technika najede, tu pneumatiku roztrhat,“ vysvětluje Dufka.

Pomoc z Čech dorazí vždy za pár dnů

Tím ale pomoc Ukrajině podle Dufky nekončí: „Jednáme s Asociací obranného bezpečnostního průmyslu, s ministerstvem obrany, ukrajinským velvyslanectvím v Praze i s některými dalšími firmami o dodávkách velkého rozsahu takového a podobné obranné techniky.“

Systém jednotlivých dodávek českých firem popisuje Jakub Fajnor z ministerstva obrany: „Resort obrany pomáhá zajistit samotné dodávky materiálu i veškerou koordinaci s dalšími českými institucemi. Díky unikátnímu systému trvá celý proces od požadavku až po doručení v řádu několika dnů.“

Další firmy na Ukrajinu na základě požadavků tamní gardy například posílají kompozitové žebříky nebo balistické desky.

Spustit audio

Související