Valašská kyselica
Je tak vydatná, že poslouží jako celé jídlo.
Ingredience
- 500 g kysaného zelí
- 1 konzerva červených fazolí – obsah 400 g
- 4-5 brambor
- 1 cibule
- 2-3 stroužky česneku
- 2 lžíce sádla
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl
- pepř, kmín, 1 bobkový list
- 4 lžíce kysané smetany
- hrst sušených švestek
Postup:
- V hrnci rozehřejeme sádlo a opečeme na něm nakrájenou cibuli a česnek.
- Zaprášíme moukou a osmahneme na světlou jíšku.
- Přilijeme 1,5 litru vody nebo – ideálně – uzeného vývaru, rozmícháme, přidáme pokrájené kysané zelí, podle potřeby osolíme, okořeníme pepřem, kmínem a bobkovým listem a vaříme. Přidáme sušené švestky.
- Kostičky brambor vaříme zvlášť v osolené vodě, pokud bychom je vařili najednou se zelím, zůstávají dlouho tvrdé.
- Když jsou brambory i zelí uvařené, smícháme je, přidáme ocezené sterilované fazole a necháme je prohřát.
- Na talíři doplníme lžicí kysané smetany.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.