Valašská kyselica
Je tak vydatná, že poslouží jako celé jídlo.
Ingredience
- 500 g kysaného zelí
- 1 konzerva červených fazolí – obsah 400 g
- 4-5 brambor
- 1 cibule
- 2-3 stroužky česneku
- 2 lžíce sádla
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl
- pepř, kmín, 1 bobkový list
- 4 lžíce kysané smetany
- hrst sušených švestek
Postup:
- V hrnci rozehřejeme sádlo a opečeme na něm nakrájenou cibuli a česnek.
- Zaprášíme moukou a osmahneme na světlou jíšku.
- Přilijeme 1,5 litru vody nebo – ideálně – uzeného vývaru, rozmícháme, přidáme pokrájené kysané zelí, podle potřeby osolíme, okořeníme pepřem, kmínem a bobkovým listem a vaříme. Přidáme sušené švestky.
- Kostičky brambor vaříme zvlášť v osolené vodě, pokud bychom je vařili najednou se zelím, zůstávají dlouho tvrdé.
- Když jsou brambory i zelí uvařené, smícháme je, přidáme ocezené sterilované fazole a necháme je prohřát.
- Na talíři doplníme lžicí kysané smetany.
Související
-
Valašská lepiduša
Suroviny: 1 kg brambor, 300 g hrubé mouky, 150g švestkových povidel , 100g moučkového cukru, 100g másla , 100g mletého máku.
-
Valašská sčedračka
10 dkg hrachu, 5 dkg sušených švestek, 5 dkg sušených hrušek, sušené houby a sůl. Hrách namočíme přes noc. Sušené švetky a hrušky povaříme do měkka v 1 litru vody...
-
Valašská trnková omáčka
Suroviny: 3 lžíce hladké mouky, 1 lžíce másla, 2 lžíce povidel, 2 lžíce rumu, citrónová kůra, kousek celé skořice, špetka mletého zázvoru a sůl.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka