Valašská kyselica

Je tak vydatná, že poslouží jako celé jídlo.

Ingredience
  • 500 g kysaného zelí
  • 1 konzerva červených fazolí – obsah 400 g
  • 4-5 brambor
  • 1 cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • 2 lžíce sádla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • pepř, kmín, 1 bobkový list
  • 4 lžíce kysané smetany
  • hrst sušených švestek

Postup:

  1. V hrnci rozehřejeme sádlo a opečeme na něm nakrájenou cibuli a česnek.
  2. Zaprášíme moukou a osmahneme na světlou jíšku.
  3. Přilijeme 1,5 litru vody nebo – ideálně – uzeného vývaru, rozmícháme, přidáme pokrájené kysané zelí, podle potřeby osolíme, okořeníme pepřem, kmínem a bobkovým listem a vaříme. Přidáme sušené švestky.
  4. Kostičky brambor vaříme zvlášť v osolené vodě, pokud bychom je vařili najednou se zelím, zůstávají dlouho tvrdé.
  5. Když jsou brambory i zelí uvařené, smícháme je, přidáme ocezené sterilované fazole a necháme je prohřát.
  6. Na talíři doplníme lžicí kysané smetany.

Související

  • Valašská lepiduša

    Suroviny: 1 kg brambor, 300 g hrubé mouky, 150g švestkových povidel , 100g moučkového cukru, 100g másla , 100g mletého máku.

  • Valašská sčedračka

    10 dkg hrachu, 5 dkg sušených švestek, 5 dkg sušených hrušek, sušené houby a sůl. Hrách namočíme přes noc. Sušené švetky a hrušky povaříme do měkka v 1 litru vody...

  • Valašská trnková omáčka

    Suroviny: 3 lžíce hladké mouky, 1 lžíce másla, 2 lžíce povidel, 2 lžíce rumu, citrónová kůra, kousek celé skořice, špetka mletého zázvoru a sůl.