V zahradách a parcích lidé podporovali fair- trade. Také na litvínovském zámku

12. květen 2018

Už třetí Férová snídaně z domácích nebo fairtradových surovin se konala pod zámeckou lípou.

Fair-trade, nebo chcete-li spravedlivý či férový obchod, je hnutí, které se snaží pomáhat tržnímu prostředí v třetím světě.

Výrobci a producenti zboží v rozvojových státech mají za svou práci a své produkty dostávat odpovídající cenu. Zisk má putovat k nim a ne k překupníkům. Šestici nejprodávanějších fairtradových produktů tvoří banány, kakao, káva, bavlna, cukr a čaj.

Právě fair- trade myšlenku podporují i takzvané Férové snídaně. Jedna z nich proběhla v sobotu také na litvínovském zámku. „Je to takové piknikové setkání kamarádů, známých, s cílem podpořit férový obchod. Znamená to, že by účastníci měli přinést potraviny, při jejichž výrobě použili faitradové suroviny,“ vysvětluje za organizátory Dagmar Wohanková  z  Městského úřadu Litvínov.

Podstatě akce vyhovují také lokální potraviny. „Například vajíčka od sousedů, vlastní marmeláda a podobně,“ dodává.

Přijít s vlastním výrobkem a pozvat své přátele mohl každý. Město Litvínov ale chtělo také podpořit férový obchod, proto zakoupilo kávu, kakao, čokoládu, a tak něco malého obdrželi návštěvníci na přilepšenou.

„Atmosféra férových snídaní byla zatím vždycky velmi příjemná,“ hodnotí  Dáša Wohanková, která za město Litvínov férovou snídani na zámku už organizuje už potřetí.

Férová snídaně na litvínovském zámku
Spustit audio

Související