V Ústí nad Labem začnou jezdit trolejbusy, schopné jet i bez trolejí – na baterie

30. leden 2020 09:34

30. ledna od 8 do 15 hodin si lidé na Mírovém náměstí v Ústí nad Labem můžou prohlédnout nové trolejbusy a autobusy, které pro městskou hromadnou dopravu koupil dopravní podnik.

Novinkou jsou hlavně trolejbusy, které mají pohon i na baterii. Můžou tedy jezdit i tam, kde nejsou troleje.

Je jich devět za zhruba 152 milionů korun – část ceny přitom pokryla evropská dotace.

Takové trolejbusy znají například i cestující v Teplicích. Proč je Dopravní podnik města koupil, řekl ředitel Libor Turek.

„Primárně z důvodu plánované rekonstrukce mostu dr. Edvarda Beneše, tedy proto, aby byla zajištěna dopravní obslužnost Střekova. Do té doby budou jezdit na všem linkách a my se je budeme snažit nasadit i někde tam, kde budou moci využít toho pomocného bateriového pohonu, abychom věděli, co dokáží,“ vysvětlil.

Lidé si budou moci prohlédnout i 5 nízkopodlažních autobusů na CNG – mají třeba klimatizaci nebo USB nabíječky. Stály zhruba 189 milionů, opět s využitím dotace.

Tím ale obnova vozového parku v ústecké MHD podle ředitele Turka nekončí. „Dodávku 4 kusů 12metrových autobusů na CNG zhruba za 30 milionů korun očekáváme v prvním kvartále letošního roku. Zažádali jsme také o 17 kusů CNG autobusů, 13 kusů nových trolejbusů, zčásti parciálních,“ vypočítává.

Ty by měly stát více než 368 milionů a součástí žádosti o dotaci je i 5 autobusů na vodíkový pohon za zhruba 97 milionů korun.

Spustit audio

Související