V Ústí nad Labem začala stavba budov pro dvě fakulty univerzity. První studenty přivítají za 2 roky

25. červen 2020 16:07

Tři čtvrtě miliardy korun. To je částka, za kterou nechá Univerzita Jana Evangelisty Purkyně postavit dvě nové budovy pro Fakulty strojního inženýrství a zdravotnických studií. Hotové budou zhruba za dva roky. Jejich výstavba začala 25. června.

Slavnostním poklepáním na základní kámen začala stavba nové budovy fakulty zdravotnických studií v ústecké Masarykově nemocnici. Podle děkana fakulty Zdeňka Havla bude díky novému sídlu výuka budoucích sester, porodních asistentek nebo záchranářů jednodušší.

Nová budova fakulty vyroste za garážemi emergency. Prostoru tam ale stavebníci příliš mnoho nemají.

V Ústí nad Labem začala stavba budov pro dvě fakulty univerzity

Chod nemocnice ale neomezí, vysvětluje Ivo Vrbka z Metrostavu: „Je to hodně natěsno, nicméně poradit si s tím musíme. Máme problémy s dovážení materiálu, těžko se sem vejdeme s kamionem, nemocnice je plná lidí, tak se s tím musíme porovnávat po večerech.“

Vedle nové fakulty zdravotnických studií zahájila univerzita i dostavbu fakulty strojního inženýrství. Ta vyroste přímo v kampusu univerzity a studentům nabídne například ojedinělé laboratoře.

„Laboratoří bude deset – například laboratoř tepla a tepelných procesů, to znamená slévání, kde budeme vyvíjet nové slitiny, a to jak v oblasti neželezných kovů, tak i ocele,“ zmínil děkan Štefan Michna.

Peníze na stavbu obou fakult má ústecká univerzita z programu Restart. Práce na obou nových budovách mají hotové zhruba za 2 roky.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související