V Ústí nad Labem bude mít pamětní desku Lilly Hornigová – žena, která se v Americe podílela na vývoji atomové bomby

1. listopad 2019 08:43

Chemička Lilli Hornigová bude mít od 1. listopadu pamětní desku na svém rodném domě v Ústí nad Labem. Říkalo se jí „plutoniová dáma“, protože se ve Spojených státech amerických podílela na vývoji atomové pumy.

Lilli Hornigová se narodila v Ústí 22. března 1921. Zemřela ve Spojených státech amerických 17. listopadu 2017.

V roce 1929 se rodina přestěhovala do Berlína – odtud ale o 4 roky později utekli před nacisty do Spojených států amerických, protože byli židovského původu.

Vystudovala chemii a ještě za války se vdala za Donalda Horniga. Pak se dostala do širšího týmu tzv. „Projektu Manhattan“ – byla ve skupině, která zkoumala plutonium, odtud přezdívka „plutoniová dáma“.

Lilli Hornig-Schweng. Foto: Atelier Adalbert Iser, Aussig, 1927

Její muž byl podle historika ústeckého muzea Martina Krska v užším týmu – byl například tím posledním člověkem, který před výbuchem atomovou bombu kontroloval.

Po prvním testu atomové zbraně Lilli Hornig podepsala petici, v níž její signatáři žádali, aby tato zbraň nebyla použitá proti lidským cílům.

Pamětní deska bude od 11 hodin k vidění na domě číslo 1603/7 na Masarykově ulici – nad kruhovým objezdem v bloku mezi indickou restaurací a světelnou křižovatkou u polikliniky.

O pamětní desku se zasloužila Michaela Valášková, která se v Ústí snaží vylepšovat veřejný prostor.

Na desce bude informační text o této osobnosti a také její fotografie – je na ní malá Lilli s kočárkem, ve kterém má medvěda. Sérii těchto dosud nepublikovaných fotografií dostalo muzeum od potomků vědkyně. Poprvé o ní Martin Krsek psal v loni vydané publikaci „Neznámí hrdinové mluvili i německy“.

Spustit audio

Související