Ústecké muzeum obsadili trpaslíci všemožných velikostí, stáří i podob

21. červen 2019

Trpaslíci byli na Zemi dříve než lidé, a také se nám dosud pletou do života. To alespoň tvrdí „trpaslíkolog“ Václav Houfek, ředitel Muzea města Ústí nad Labem. A právě tam můžete zajít na výstavu, která historii trpaslíků mapuje od pravěku do současnosti.

V Krušnohoří se s trpaslíky setkávali hlavně horníci v dolech. Důkazem jsou vystavené knihy ze 16. století.

„Jsou v nich zmínky i dobové ilustrace. Ty dřevoryty, které ilustrují život horníků, daly také výtvarnou podobu těm klasickým trpaslíkům. Jsou to vlastně portréty středověkých horníků,“ přiblížil Václav Houfek.

Pověsti o trpaslících jsou v Podkrušnohoří běžné – jen v Ústí nad Labem je s nimi spojováno několik míst – například Mariánská skála nebo hrad Střekov.

Trpaslík ležící, smějící se

Později se trpaslíci stali také dobrým zbožím. Na výstavě je dosud největší kolekce zahradních trpaslíků od ústecké firmy Maresch.

Jeden z nich prorazil i do světa – setkal se s The Beatles. „První sólové album George Harrisona má na přebalu několik trpaslíků. Mezi nimi je i ústecký – z továrny Maresch,“ vysvětluje Houfek.

Výstava nelíčí trpaslíky jen jako roztomilé malé lidičky, ale ukazuje i jejich temnou stránku – zálibu v pivu a dalších radostech života.

Podle Václava Houfka trpaslíci dosud mezi námi žijí. A kdo přijde do 11. srpna na tuto výstavu, doví se fígle, jak je spatřit.

Spustit audio

Související