V ústeckém muzeu začíná výstava „Probuzení a protest“. Ukazuje události roku 1968 v Praze a v NDR

15. listopad 2018

V muzeu města Ústí nad Labem dnes (15. 11.) začíná česko-německá výstava s názvem „Probuzení a protest“. Pro návštěvníky je připraveno 16 velkoformátových panelů, které přiblíží reakce na srpnové události roku 1968 v Praze, Berlíně, Lipsku a Drážďanech.

Výstava slovem a obrazem zaznamenává nejen vpád vojsk Varšavské smlouvy na území Československa, ale všímá si taky solidarity, kterou okupované zemi prokazovala východoněmecká veřejnost nebo tamní underground.

Nápisy „Es lebe Dubček“, tedy „Ať žije Dubček“, nebyly po srpnu 1968 ani ve východoněmeckých městech výjimkou. Výstava také představuje beatovou scénu v Drážďanech 60. let nebo líčí příběh stržení gotického kostela sv. Pavla Lipsku, ke kterému z politických důvodů došlo v květnu roku 1968.

V ústeckém muzeu začíná výstava „Probuzení a protest“.

Podle organizátorů je výstava zaměřená na tehdejší východní Německo proto, aby se ukázalo, že revoluční rok 1968 neprožívala intenzivně jen Praha a tehdejší Československo.

Často se v souvislosti s touto dobou mluví o Francii, ale je málo známé, že události Pražského jara a jeho potlačení silně zasáhlo také například východoněmeckou veřejnost.

Obyvatelé ústeckého regionu měli s východoněmeckým režimem bezprostřední zkušenost a na této výstavě se budou moci dozvědět, jak společnost v NDR vnímala srpnovou okupaci.

Expozice, na které spolupracoval Goethe-Institut a Saská akademie umění, bude v muzeu v Ústí nad Labem k vidění do 13. ledna 2019.

autor: Tomáš Kopecký
Spustit audio

Související