V Ústeckém kraji začínají platit prázdninové jízdní řády. Mění se také jízdné pro studenty a seniory

1. červenec 2022 09:58

Od 1. července musí ukrajinští uprchlíci v Dopravě Ústeckého kraje platit jízdné. Dosud mohli jezdit zadarmo. Začínají platit také prázdninové jízdní řády a nové ceny jízdného pro seniory a studenty.

O konci bezplatné jízdy v autobusech pro ukrajinské běžence rozhodli krajští radní. Uprchlíci už podle nich nejsou v takové situaci, kdy k nám na jaře přišli téměř s holýma rukama – někteří mají práci, další pobírají humanitární dávku, někteří se vracejí domů na Ukrajinu.

Navíc začínají prázdniny, takže odpadne potřeba dojíždění dětí do škol. Proto by to pro ně podle hejtmana Jana Schillera z hnutí ANO nemělo být placení jízdného nějaký zásadní problém.

S placením jízdného musí ukrajinští běženci počítat v autobusech Dopravy Ústeckého kraje i v některých městech – v Ústí nad Labem, Mostě a Litvínově, v Chomutově a Jirkově a také třeba v Děčíně.

Změny v jízdném se ale dotknou i studentů a seniorů starších 65 let – ti budou nově mít v ústecké MHD jen poloviční slevu místo dosavadní 75procentní. Souvisí to s dubnovým celorepublikovým snížením slev pro tyto skupiny obyvatel.

V krajské dopravě toto snížení slevy už platí – naopak třeba Dopravní podnik Chomutova a Jirkova stále zachovává původní slevy – 50 procent mu proplatí stát a zbývajících 25 procent hradí Ústecký kraj.

O prázdninách začínají platit nové jízdní řády

Od 1. července platí také prázdninové jízdní řády – nejezdí školní spoje a posilují se ty rekreační. Konkrétně třeba v Děčíně už nejezdí spoje, u kterých je v jízdních řádech poznámka 73. Naopak denně začíná jezdit linka číslo 216, která spojuje zoo a děčínský zámek.

V Ústí nad Labem bude o prázdninách bezplatná linka k jezeru Milada jezdit kromě svátků a víkendů i v pátek. Teplice zase na prázdniny posílí spoje k nádrži Barbora – budou jezdit od 2. července vždy o víkendech a svátcích.

Velká změna pak čeká obyvatele Litoměřic – městská hromadná doprava tam bude nově zastavovat pouze na znamení. Vedení města doufá, že to přispěje k plynulosti dopravy.

Spustit audio

Související