V Ústeckém kraji začínají o víkendu jezdit historické lokálky i výletní lodě po Labi

15. květen 2020 08:18

Od 16. května se lidé v Ústeckém kraji opět svezou historickými lokálkami nebo lodními linkami po Labi. Původně měly vlaky a lodě vyjet už na konci března, jejich start se ale posouval kvůli pandemii koronaviru. Jejich sezóna tak mohla začít až po uvolnění vládních opatření.

„Rozjedou se všechny turistické linky – vlaky i lodě, co v kraji máme. Jediná linka, která se zatím nerozjede, je nově vymyšlená linka T4 z Litoměřic přes Lovosice do Chotiměři Opárenským údolím,“ vysvětlil Jakub Jeřábek z ústeckého krajského úřadu.

Kozí dráha (ilustr. obr.)

Právě tuto trať teď železničáři ve zmíněném úseku upravují. Práce vyjdou na víc než 10 milionů korun. „Vlaky se na úsek, který prochází známým turistickým cílem – Opárenským údolím, opět vrátí 6. června,“ uvedla před časem Nela Friebová ze Správy železnic.

Částečným omezením pro cestující pak budou autobusy, které u některých spojů nahradily vlaky na Moldavu v Krušných horách na Teplicku.

Jízdní řády všech lodních i vlakových turistických linek najdete na webu Ústeckého kraje.

Pro Moldavu bohužel platí, že tam je teď výluka. Takže ty vlaky jezdí formou autobusů. Nebude to pro cestující možná tak atraktivní,“ doplnil Jakub Jeřábek.

Sezóna turistických linek měla začít zhruba před měsícem a půl. Zbrzdila ji ale pandemie koronaviru a kraj čekal se spuštěním letošní sezóny na uvolnění opatření proti šíření viru.

V tom turistickém a cestovním ruchu to byl poměrně velký den rozvolnění to pondělí 11. května. Nejbližší sobotu je teď 16. května, kdy je teď příležitost i pro naše turistické linky,“ vysvětlil Jakub Jeřábek.

02078634.jpeg

Ani avizované šetření v rozpočtu kraje by se provozu turistických linek, jako například Doupovské i Zubrnické dráhy nebo Podřipského a Kamenického motoráčku, dotknout nemělo.

„Podpora vlády cestovního ruchu je obrovská a my si myslíme, že právě tyto turistické linky mají potenciál v tom, že dovezou turisty na ta zajímavá místa v Ústeckém kraji, navíc máme uzavřené platné smlouvy. Zatím nemáme ani náznaky toho, že by se tyto linky omezovaly,“ uvedl náměstek hejtmana Jaroslav Komínek z KSČM s tím, že letošní provoz turistických lodních a vlakových linek vyjde na zhruba 12 milionů korun.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související