V Ústeckém kraji začalo očkování třetí dávkou v domovech pro seniory. Zaměstnanci o něj mají menší zájem než klienti

15. říjen 2021 07:12

V domovech pro seniory v Útseckém kraji začalo přeočkování třetí dávkou proti koronaviru. Do některých míst zajíždí očkovací týmy zdravotníků, jinde se o vakcinaci postarají lékaři, se kterými mají zařízení smlouvu.

Například v Domově pro seniory Orlická v Ústí nad Labem už přeočkování začalo. 15. října tam přijedou zdravotníci z mobilního očkovacího týmu.

Očkuje už také v Domově pro seniory v Krásném Březně. Tam vakcínu zájemcům aplikuje praktický lékař, se kterým má zařízení smlouvu.

Obecně platí, že třetí dávku mohou dostat ti, kterým od podání druhé dávky uplynulo 8 měsíců. A právě domovy pro seniory na Ústecku patřily letos v únoru k prvním v kraji, kde vakcinace začala. Od popndělí 18. října se tento interval ale zkracuje na 6 měsíců. Na přeočkování tak naráz bude mít nárok víc lidí.

O tom, jestli do zařízení přijede očkovací tým, nebo jestli stačí služby tamního lékaře, rozhodují samotní ředitelé domovů pro seniory. Ti se pak také domlouvají s očkovacími centry, pod které mobilní týmy spadají.

Například ředitel Domova pro seniory na Severní terase Petr Boťanský dohodl návštěvu očkovacího týmu na příští týden. Tuhle možnost zvolil, protože se prý už na jaře osvědčila. Jde také o zařízení s větším počtem klientů a zaměstnanců, takže jen s pomocí praktického lékaře, který není v domově každý den, by to nešlo tak rychle.

Praktičtí lékaři se mají naopak postarat o vakcinaci klientů domovů Městských sociálních služeb v Mostě.

Mezi klienty domovů pro seniory je o přeočkování velký zájem

Větší zájem o přeočkování mají spíše klienti domovů pro seniory. Podle vedoucí odboru sociálních věcí krajského úřadu Ústeckého kraje Petry Lafkové je to v krajských zařízeních zhruba mezi 80 až téměř 100 procenty, u zaměstnanců pak jen mezi 30 až 40 procenty.

Podle hygieniků se teď nákaza koronavirem v domovech pro seniory nešíří, zaznamenali jen izolované případy v některých zařízeních na Děčínsku.

Podle krajského webu Portabo má zatím ukončené očkování v Ústeckém kraji přes 408 tisíc lidí, což je zhruba polovina všech obyvatel.

Zájem o očkování v posledních měsících klesá. 15. října odpoledne se uzavírá očkovací centrum v Ústeckém obchodním centru Forum, kam bylo možné přijít bez předchozí registrace. Očkovací centra v ústeckém kraji jsou tak už jen v nemocnicích.

Spustit audio

Související