V Ústeckém kraji vrcholí žně. Zemědělci ale letos s úrodou příliš spokojeni nejsou

17. srpen 2023 12:38

Žně v Ústeckém kraji pomalu končí. Zemědělci ale letos příliš důvodů k radosti nemají. Intenzivní období sucha totiž vystřídalo deštivé počasí, které ovlivnilo nejen práce na polích ale i kvalitu sklizeného obilí. Vyplývá to z údajů ministerstva zemědělství.

Část zemědělců ještě sklízí poslední hektary řepky a pšenice. V Brozanech nad Ohří podle zemědělce Luďka Nového ještě sklidí také ještě necelých 30 hektarů hořčice.

Kombajny sekají obilí i v okolí Klapého, tam by mělo být hotovo do konce týdne. Zemědělec Aleš Hautke uvedl, že v okolí Dušníků už mají sklizených 80 procent úrody.

Na Chomutovsku už žně skončily a podle Jakuba Bodnarika ze společnosti Agrocom Hrušovany budou letošní výnosy podprůměrné: „Když to vezmu za okres Chomutov, tak tady je ta výnosnost nízká. Jediná plodina, která tomu květnovému suchu utekla, je ječmen ozimý.“ Ten na Chomutovsku dopadl nejlépe, a to v průměru 6,5 tuny na hektar.

Nejhorší výnosy jsou u jarní pšenice a ječmene – jejich sklizeň se pohybuje mezi 2,5 a 3 tunami na hektar. Výnosy jsou tak pod celorepublikovým průměrem.

Bohužel ani kvalita obilovin letos není nejlepší. Kromě dlouhodobého sucha se na nich podepsalo také nedávné deštivé počasí.

O krmné obilí není zájem, zemědělci mají problém s jeho skladováním

Zemědělec Luděk Nový zmínil, že pšenici pěstují na 130 hektarech, z toho je jen 40 hektarů pšenice v Podobně to vypadá v celém kraji – většina obilí je v horší kvalitě, a s tím pojí i další problém – menší odbyt.

Část výkupů už krmnou pšenici nechce nebo kapacitně nemůže přijímat. Někteří zemědělci tak vyklízí své garáže a nevyužívané haly, aby obilí vůbec uskladnili, podobně jako v zemědělském družstvu KOHA v Dušníkách.

„Co se týče toho krmného obilí, tak už to výkupy také nechtějí brát – nemají to kam dávat, takže tak nějak začínáme improvizovat a skladujeme to, kde se dá. Co jindy slouží třeba jako garáž, to teď využijeme na skladování obilí,“ dodává  Aleš Hautke.

Po řepce a obilí bude následovat sklizeň chmele a na konci září pak kukuřice, řepy cukrovky a slunečnice.

Spustit audio

Související