V Ústeckém kraji stoupá počet lidí s onemocněním covid-19. Roste i zájem o antigenní testy

22. prosinec 2020 09:55

V Ústeckém kraji od 14. prosince výrazněji stoupá počet lidí s onemocněním covid-19. Je zájem také o tzv. antigenní testování – někde jsou volné termíny až po Novém roce.

V neděli 20. prosince bylo podle webu ministerstva v Ústeckém kraji 5 976 nemocných – za celý minulý týden pak přibylo 2 582 případů. Podle krajské hygienické stanice je to nárůst o čtvrtinu. Dost pozitivních testů pochází ze sociálních zařízení.

Lidé hodně využívají odběrová místa v nemocnicích Krajské zdravotní v Ústí nad Labem, Mostě, Chomutově, v Teplicích a v Děčíně a také chodí na odběry do ústeckého Zdravotního ústavu. Možná se až tak moc neví o soukromých laboratořích, proto tam bývá i víc volných termínů.

Například v Ústí nad Labem si lidé mohou nechat udělat antigenní test zdarma na pěti místech. Na šestém, v Národním domě, už totiž nejsou volné termíny.

Na parkovišti u zimního stadionu dělá testy soukromá laboratoř VIDIA-DIAGNOSTIKA – tam je volno od 27. prosince.

Odběrový stan v nemocnici má volno 30. prosince a tamní odběrové místo až 2. ledna. Zdravotní ústav pak hlásí volné termíny na antigenní testy zdarma až 6. ledna.

Od příštího pondělí 28. prosince se můžou lidé na antigenní testování zdarma registrovat také v lounské laboratoři Aeskulab v ulici Pod nemocnicí, v nemocnici v Teplicích nebo v laboratoři Prevedig v Krupce ve zdravotním středisku v ulici Karla Čapka. Další odběrové místo je na parkovišti u továrny Mondi ve Štětí.

V Mostě i v Chomutově má odběrové místo VIDIA-DIAGNOSTIKA volno od neděle 27. prosince, v mostecké nemocnici i tamním odběrovém stanu to bude možné až od 7. ledna. Chomutovská nemocnice má volné termíny až od 14. ledna.

Na Děčínsku fungují tři odběrová místa – ve Šluknově testuje doktor Vratislav Prejzek, a to bez objednání. V nemocnici v Rumburku jsou termíny na antigenní testy od 28. prosince a v nemocnici v Děčíně je jeden volný termín 12. ledna, a pak až od 17. ledna.

Zájemci o testování najdou kontakty na odběrová místa na webu ministerstva zdravotnictví. Jsou tam i odkazy na rezervační systémy nebo telefonní čísla.

Během vánočních svátků bude ale většina odběrových míst zavřená. Testování bude i nadále fungovat v nemocnicích Krajské zdravotní, i když v omezeném režimu.

Spustit audio

Související