Koronavirová situace se v Ústeckém kraji výrazně zhoršuje, odpovídá nejvyššímu stupni PES

19. prosinec 2020 10:38

Testy odhalily v pátek v Ústeckém kraji dalších 517 nakažených koronavirem, zhruba o 160 více než před týdnem. Situace v kraji se zhoršuje.

Komplikacím spojeným s koronavirem podlehlo v kraji 812 lidí, 62 v posledních sedmi dnech. Rizikové skóre v protiepidemickém systému PES zůstává momentálně na 81 bodech, což znamená pátý, tedy nejhorší stupeň.

Nejhůř je na tom v kraji Ústecko. Podle údajů, které dnes aktualizovalo ministerstvo zdravotnictví, odhalily testy v posledním týdnu v kraji v průměru 444 nových případů nákazy denně. Všechny okresy v Ústeckém kraji jsou v pátém stupni rizika s výjimkou Chomutovska a Mostecka, které jsou ve stupni čtyři.

Nejlépe je na tom v kraji Chomutovsko, přestože tam rizikové skóre stouplo, je ale na 63 bodech. Nejhorší je naopak z pohledu rizika nákazy novým koronavirem Ústecko, kde je skóre na 91 bodech stobodové škály. Výrazně se zhoršila situace na Litoměřicku, kde skóre stouplo o pět bodů na 86.

První nákazu covidem-19 odhalily testy v Ústeckém kraji 1. března. Od té doby mělo pozitivní test 42 669 lidí, což představuje zhruba pět procent obyvatel kraje. Již 36 241 nakažených se ale z nemoci vyléčilo, to je téměř 85 procent. Aktuálně je v kraji 5616 takzvaně aktivních případů, k nimž patří nejen nemocní, ale také pozitivně testovaní bez příznaků onemocnění.

Spustit audio