V Ústeckém kraji se poslední březnový víkend nudit nebudete – čeká vás řada kulturních akcí všeho druhu

24. březen 2023

O víkendu na vás v Ústeckém kraji čekají plesy, vynášení Morany, jarní košt vína, cestovatelský festival nebo Den otevřených dveří ČHMÚ.

Sobota 25. března

Tradiční, už 29. Střekovský ples se v sobotu koná na Větruši. Začátek je ve 20 hodin, kdy moderátor Petr Beran přivítá skvělý orchestr Brass Bombers. Na účastníky čeká i vystoupení Petra Kotvalda, půlnoční překvapení, tombola a taky cimbálová muzika.

Větruše v Ústí nad Labem, kde Lukáš Uher vaří

Reprezentační ples města Chomutova začíná také ve 20 hodin v Městském divadle, k tanci i poslechu zahraje Big Band Bonit a jako hosté vystoupí Monika Absolonová a Ondřej Ruml.

Další ples, tentokrát Ples jara a přátel vína, začíná 25. března ve 20 hodin v Kulturním centru v Litoměřicích. Moderovat ho bude Vladimír Hron a jako host zazpívá Petra Janů.

Košt vína si můžete dopřát v sobotu od 12 do 20 hodin na zámku v Pátku. Ochutnat tam budete moci vína od Nechranické přehrady, z Chrámců, Loun i ze svahů Košťálova.

Dům kultury v Teplicích propůjčil na sobotu své prostory finále pěvecké soutěže pro mladé Top Voice 2023. V porotě zasednou krom jiných David Gránský a Natálie Grossová, počítá se i s jejich vystoupením a autogramiádou. Začátek v 19 hodin.

Natálie Grossová

Na cestovatelský festival Bigtrip vás zvou do Kulturního domu v Krásné Lípě. 25. března od 13 hodin vás čekají silné cestovatelské příběhy plné exotiky a dobrodružství.

Na sobotu máme pozvánku i do ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Mají tu Den otevřených dveří a návštěvníci se mohou seznámit s celým spektrem činnosti včetně ukázky měřících metod. Začíná se v 9 hodin, akce potrvá až do 14 hodin.

Na závěr ještě jeden tip – zámek v Jílovém u Děčína zve na sobotní posezení s Jiřím Krampolem. Je neuvěřitelné, že slaví 85. narozeniny, spolu s ním budou účinkovat Šimon Pečenka a Josef Hejcman a připravená je i autogramiáda knihy o Jiřím Krampolovi.

Neděle 26. března

Mederův dům v Žatci zahájil v sobotu 25. března výstavu kreseb Ivany Mokré. V neděli se tam můžete zastavit v 16 hodin na přednášku Tomáše Těmína o šlechtě na Žatecku v době pobělohorské.

Pevnost Terezín, hradby

Historií voní i další pozvánka – 26. března v 9 hodin začíná procházka ztracenými zákoutími Terezína. Sraz je u Retranchementu číslo 5 a s průvodcem se dostanete do běžně nepřístupných prostor, například do podkroví nebo sklepů. Je lepší si účast zarezervovat na emailu jan.knobloch@projekt-terezin.cz.

Šatník paní mlynářky, tak si říká jedno zájmové sdružení v Košticích u Loun, které právě tuto neděli pořádá vynášení Morany. Sraz je ve 14 hodin u kostela a odtud se průvod vydá k lávce, kde Moranu, symbol zimy slavnostně utopí.

Výstava Japonsko, má láska na teplickém zámku

Pokud se zajímáte o Japonsko, pak pro vás bude atraktivní pozvánka do Regionálního muzea v Teplicích. Probíhá tam výstava z rodinné sbírky japonských předmětů, které známí tepličtí umělci Radka a Stanislav Müllerovi začali sbírat před 25 lety, kdy se poprvé dostali pracovně do Japonska. K vidění jsou historicky cenná díla, předměty běžné denní potřeby, tradiční japonské oblečení a mnoho dalšího jako je například sklo, tušová malba nebo fotografie. A právě v neděli od 13 hodin tam Radka Müllerová povede workshop s technikou AIZOME – malování povlaku na sedací polštář.

Na závěr něco pro basketbalové fanoušky. Ústecká Sluneta uvítá v 18 hodin na své palubovce basketbalový klub Kvis Pardubice. Boj to bude úporný – Sluneta se drží na 4. příčce tabulky, Pardubice zaútočí z příčky páté. Tak přijďte fandit a podpořit domácí!

Spustit audio