V Ústeckém kraji se mají výrazně změnit hranice aktivních zón záplavového území kolem Labe

25. leden 2023 14:52

V Ústeckém kraji se mají výrazně změnit hranice aktivních zón záplavového území kolem řeky Labe. Podle vyhlášky ministerstva životního prostředí je chce v únoru vyhlásit krajský úřad. Nová nařízení podle kritiků zásadně omezí život lidí kolem řeky. V aktivní zóně se například nemůžou stavět nové domy nebo rozšiřovat ty původní.

„Protipovodňové opatření máme, stálo to 200 milionů korun, mysleli jsme si, že to bude mít nějaký benefit oproti jiným obcím a žádný to nemá. Naopak mi přijde, že jsme dopadli ještě hůř než některé jiné obce,“ shrnuje svůj postoj k nově navrženým zónám aktivního záplavového území nezávislý starosta Křešic na Litoměřicku Michal Mančal.

Podle něj nové nařízení nezohledňuje to, kde je při povodních až 1,5 metru vody nebo proudivá voda.

„Aktivní zóna doposud kopírovala protipovodňové opatření a z našeho pohledu by to tak mělo být. Nový návrh nám to dává téměř totožně a ten, kdo si pamatuje ty povodně v roce 2002 a 2013 v Křešicích, tak je to vlastně na úplně totožné území,“ konstatuje Mančal.

Proti nové navrženým zónám vystupuje i Petr Zeman, který chce v Ústí nad Labem přestavět jeden z areálů. Kvůli novému nařízení to ale nebude možné. „Velký barák když zbouráme a postavíme menší, modernější, který přinese práci, tak ho postavit nemůžeme – byť bude menší. Prostě nic,“ kroutí hlavou Zeman.

Podle ministerstva životního prostředí je stanovení aktivních zón věcí Ústeckého kraje

Ústecký krajský úřad argumentuje, že vyhlášením nového nařízení jen plní podmínky vyhlášky vydané ministerstvem životního prostředí. „Vydání tohoto opatření předpokládáme v únoru a už v tuto chvíli vám mohu říct, že jsme v předloženém návrhu neshledali žádné rozpory s vyhláškou 79 z roku 2018,“ komentovala nařízení, které se týká celého toku Labe v Ústeckém kraji, vedoucí krajského odboru životního prostředí Irena Jeřábková.

Hejtman Jan Schiller z hnutí ANO chce rozšíření aktivních záplavových zón kolem řeky řešit na vládní úrovni.

„Chceme vyvolat jednání s ministerstvem životního prostředí a ministerstvem zemědělství a do příštího zastupitelstva připravit podklady tak, abychom mohli přijmout usnesení, jak budeme tuto situaci řešit,“ uvedl Schiller.

Podle Ondřeje Charváta z ministerstva životního prostředí je ale stanovení aktivních zón věcí vodoprávního úřadu, tedy ústeckého krajského úřadu. O úpravě legislativy ministerstvo v tuto chvíli podle něj neuvažuje.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související