V Ústeckém kraji přibývá stellplatzů pro karavany. Zájem o ně mají především zahraniční turisté

24. duben 2023 10:44

Ústecký kraj chce přilákat nové turisty. Patří mezi ně i lidé s karavany, kteří vyhledávají místa, kde se můžou se svým obytným vozem připojit k elektřině. Loni vzniklo s podporou Ústeckého kraje na Chomutovsku i Děčínsku 14 nových přípojných míst. Využívají je Češi i zahraniční turisté.

„Přípojný bod je vlastně elektrická přípojka pro karavany, která obsahuje zásuvku na 380 a na 220 voltů,“ přibližuje Roman Muchna, ředitel Sportovních zařízení Kadaň a pokračuje: „V jednom areálu jich je deset. Je to daleko jednodušší, že není někde jedna rozvodna, ale jsou umístěny po celé ploše, takže ty karavany nepotřebují dlouhý prodlužovák – zastaví si u toho a mají to kousek do rozvodové skříně.“

Jak dodává, za poslední sezónu přijelo do Kadaně zhruba o 10 až 20 procent víc karavanů než v předcovidových letech.

Ústecký kraj budování stellplatzů finančně podporuje

Další čtyři přípojky nechala Kadaň umístit do autokempu v Prunéřově. Dotaci ve výši více než 200 000 korun na každé přípojné místo poskytl Ústecký kraj, město muselo doplatit za každou přípojku zhruba 70 000 korun.

„Deset jich vzniklo v autokempu v Kadani, čtyři u koupaliště v České Kamenici a čtyři v autokempu Prunéřov. Na tuto výstavbu přispěl Ústecký kraj dotací ve výši téměř čtyř milionů korun,“ shrnuje mluvčí kraje Magdalena Fraňková.

O dotaci na přípojky pro karavany mohou obce žádat i letos. „Všichni žadatelé mohou podávat své žádosti o dotaci do 2. května letošního roku,“ dodává Fraňková.

Šest stání pro karavany i s přípojkami je například v Hoře svaté Kateřiny na Mostecku, jen několik desítek metrů od státní hranice s Německem. V loňském roce tam zájem o ně stoupl, mimo jiné i kvůli hornickým památkám. „V loňském roce docela dost stoupal zájem lidí o ty přípojky. Převážně to byli Češi, ale pár jich bylo i ze zahraničí – z Německa,“ přibližuje správce karavan kempu Pavel Červeňák.

Další stellplatzy, tedy elektrické přípojky pro karavany, najdou příznivci obytných vozů například ve Velemíně na Litoměřicku, na Děčínsku u Sněžníku nebo poblíž rozhledny Dymník.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související