V Ústeckém kraji to o víkendu bude žít drakiádami, slavnostmi medoviny a piva i muzikou

5. říjen 2023

O víkendu vás v Ústeckém kraji čeká řada akcí, například Jirkovský písňovar, Jablečný den na zámku Krásný Dvůr, Medovinobraní na zámku v Pátku nebo pivní Októbrfest v Ústí nad Labem.

Sobota 7. října

Od pátku až do neděle se na Červeném Hrádku v Jirkova koná Jirkovský písňovar – festival sborové populární hudby má v sobotu dopoledne na programu soutěž, od 16.30 pak zábavu s vystoupením Terezy Balonové, Pavla Houfka a dalších, bude i zpívaná prohlídka zámku Červený Hrádek.

Jirkov - Červený hrádek

K podzimu patří drakiády – přehlídky a soutěže papírových draků a dráčků – v sobotu od 15 hodin například na Křížové hoře u Jiřetína pod Jedlovou nebo už od 14 hodin také v Modlanech – přesně řečeno na modelářském letišti v Suchém. Návštěvníky tam čekají soutěže pro děti, polétání s draky, dětská tombola, omalovánky, letadlo plné sladkostí a nebude samozřejmě chybět občerstvení, navíc děti při registraci dostanou poukázku na buřtíka k opečení.

V sobotu od 10 do 17 hodin pořádá zámek Krásný Dvůr Jablečný den. Těšit se můžete na spoustu jablečných dobrot, divadlo, muziku i nový cirkus. Vystoupí skupiny  Dunaj a The Tap Tap, Bratři v tricku a Tutocirk.

Mezi krajové speciality patří i medovina Evžena Báchora

Hold letošní úrodě složí také na zámku v Pátku – 7. října ve 12 hodin tam začne Medovinobraní s bohatým programem – prohlídky zámku můžete proložit koštem medoviny, ukázkami historického šermu Okořská garda, své předvedou i hadí mág Cave a kouzelník M., uvidíte i  kovárnu, katovnu, tržiště a bude znít dobová hudba v podání skupiny Ergo.

Premiérový podzimní pivní veletrh Októbrfest startuje v sobotní poledne u kostela se šikmou věží v Ústí nad Labem. Čeká vás výběr řemeslného piva z různých koutů Česka i od zahraničního hosta. Chybět ale nebudou ani vína a koktejly nebo pořádné jídlo, jako jsou burgery, maso, ryby, hranolky a další grilované a smažené dobroty. První Ústecký Októbrfest končí v 21 hodin.

Luboš Pospíšil

V sobotu odpoledne bude živo také v děčínské zoologické zahradě – od 13 hodin tam můžete vyrábět hračky pro zvířata, uvidíte práci sokolníka a taky komentované krmení různých zvířat. V 16.15 bude pohádka O slonovi a celé je to oslavou Mezinárodního dne zvířat a jejich ošetřovatelů.

A kdo má rád písničky Luboše Pospíšila, ten zamíří do Kulturního centra v Klášterci nad Ohří, od 19 hodin tam bude Luboš se skupinou 5P hrát a zpívat.

Neděle 8. října

Festival sborové populární hudby Jirkovský písňovar vrcholí v neděli na třech místech – od 10 hodin bude na zámku Červený Hrádek se koná sborový workshop s Jakubem Kacarem a Lubošem Hánou, od 13 hodin je koncert v jirkovské synagoze – přehlídka zúčastněných sborů a od 15 hodin začíná koncert v atriu chomutovské knihovny.

20. narozeniny slaví 8. října Klub seniorů v Kulturním domě v Horním Jiřetíně. Od 17 hodin k tomu přijede zazpívat král české dechovky Josef Zíma, na programu jsou i taneční výstupy a zábava s DJ Zdeňkem Lukeslem.

Zámek Šluknov

Na taneček můžete vyrazit také do Kulturního domu Zastávka v Lounech, od 14 hodin tu bude k tanci i poslechu při Tanečních čajích vyhrávat orchestr Jaromíra Laksy.

Zámek ve Šluknově zve na zbrusu novou výstavu – k vidění jsou na ní práce děčínského uměleckého Spolku tvůrčích optimistů Z ledu ven – obrazy, fotografie, plastiky a dokonce i šperky. Šluknovský zámek má tu výhodu, že je otevřený denně a tato výstava tu bude k vidění do konce listopadu.

Honza málem králem – tuhle muzikálovou pohádku nabízí v neděli od 15 hodin Městské divadlo v Žatci a převedení z filmového plátna na jeviště se opravdu povedlo.

Víte nebo aspoň tušíte, kde je ostrov Hukakulu? V pohádce O třech námořnících se to třeba dozvíte! Dobrý kapitán Hrom vás vezme na plavbu právě na tento ostrov a jeho loď Bublina vyplouvá v kině Lípa v Duchcově v 15 hodin.

Večerníček Krysáci

Nerozluční přátelé krysáci Hubert, Hodan a Eda a samozřejmě i sádrový trpaslík Ludvíček jsou zpět. Tentokrát vám přinášejí zbrusu nový příběh, ve kterém se budou potýkat s velkým problémem. Eda se totiž nešťastně zamiluje! A aby se snad neuzoufal, navštíví ztřeštěnou housenku psycholožku Anežku a všechno se to začne bláznivě zamotávat. Objeví se i obávaný kocour Bruno. Jak to dopadne, to prozradí pohádka Krysáci a zamilovaný Eda v Krušnohorském divadle v Teplicích – a pozor, začátek je už v 10.30.

Spustit audio