V Ústeckém kraji je stále přes 500 míst s ekologickou zátěží z minulosti

13. říjen 2011

Ústecký kraj se stal místem, kde se v minulém století ve jménu průmyslové výroby bezohledně obětovala krajina. I když se tu podařilo zrekultivovat část území po těžbě uhlí a upravit některé nebezpečné skládky, na tomto smutném prvenství se ani dnes mnoho nezměnilo. V Ústeckém kraji je stále přes pět set míst, kde se nepovedlo odstranit ekologickou zátěž z minulosti.

Denně přijíždí k Záluží u Mostu jeden vlak s toxickými kaly z Ostravy. Po smíchání s neutralizujícím vápnem a uhlím vznikla směs, kterou má spálit čížkovická cementárna. Odborníci tvrdí, že opad by neměl představovat žádnou hrozbu. Přesto protestuje vedení kraje, obyvatelé Mostecka i ekologičtí aktivisté.

Mimo jiné i kvůli tomu, že Ústecký kraj má státe dost starostí s odpady, které tu po průmyslové výrobě zůstaly z minulých desetiletí, připomíná Dagmar Cestrová.

V bývalém plynárně na okraji Ústí nad Labem je území zamořené chemikáliemi a odborníci se dohadují, co s tím a kolik to bude stát. V Unipetrolu v Litvínově se dokončují tři projekty - jde o odstranění skládky kalů a sanaci břehů řeky Bíliny - to vše za téměř miliardu korun.

Staré dluhy životnímu prostředí splácí i ústecká chemička. Úprava skladky v Chabařovích, kam se ze Spolchemie kdysi vozilo kde co, přišla na tři miliardy korun. Teď se řeší prostor uvnitř chemičky. Naproti tomu se ale Spolchemie nechce vzdát staré výroby chlóru, při které používá jedovatou rtuť. Ústecký kraj dokonce požádala o povolení na další tři roky.

Postoj společnosti k nakládání s průmyslovými odpady se sice změnil, přesto inspekce životního prostředí řeší každoročně nové případy. A se svou troškou navíc přispívají i někteří lidé v podobě zakládání černých skládek, i když míst, kam se dá dnes odpad uložit je dostatek.

autor: ces
Spustit audio