V Ústeckém kraji brzy začnou opravy silnic po zimě. Nehorší výtluky teď cestáři opravují provizorně

11. březen 2019 08:57

15 milionů korun budou stát po zimě opravy na silnicích II. a III. třídy v Ústeckém kraji. Silničáři jsou v terénu už teď. Nejhorší výtluky spravují alespoň provizorně studenou směsí nebo kácejí v okolí silnic náletové dřeviny.

Letos mají pracovníci správy silnic na Děčínsku napilno – všude jsou popadané stromy. „Přes zimu se vyspravuje, uklízí se, rovnají se patníky, myjí se dopravní značky i patníky,“ vypočítává cestář Stanislav Eser.

Cestáři vyrazili do terénu po celém Ústeckém kraji. „vyspravujeme díry tak, aby na dvojkách a trojkách nebyla žádná díra. Do toho jsme s odborem dopravy vypracovali plán celoplošných oprav na tento rok. S tím začneme, předpokládám, v průběhu dubna, května,“ shrnuje ředitel Správy a údržby silnic Ústeckého kraje Libor Tačner.

Nejvíc výtluků silničáři opravili na silnici I/13 na Děčínsku a na trase z Litoměřic na Českou Lípu

Podle něj bude na opravy výtluků po zimě potřeba několik milionů korun. „10 milionů korun z našich provozních peněz. K tomu každý rok děláme zhruba za 5 až 6 milionů korun dodavatelsky,“ upřesňuje Tačner.

Správa silnic dostala od krajského úřadu 130 milionů korun na plošné opravy silnic. Od státu, z fondu dopravní infrastruktury, pak dalších 300 milionů.

Na pilno má i Ředitelství silnic a dálnic. „Během zimní sezóny bylo jen na území Ústeckého kraje opraveno celkem 132 výtluků. Nejvíc jsme jich opravili na Děčínsku, na silnici I/13, a také na Litoměřicku – na hlavním tahu z Litoměřic na Českou Lípu,“ říká mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Spustit audio

Související