Silničáři očekávají na severu Čech podobnou zimu jako minulý rok

4. listopad 2018 16:28

Správci silnic mají v Ústeckém kraji na zimní údržbu připravenu zhruba stejnou částku jako v předchozí sezoně. Očekávají, že nadcházející zima bude podobné té minulé, která podle silničářů odpovídala průměru posledních let.

Na letošní zimu je tak bez ohledu na aktuální vývoj počasí Správa a údržba silnic Ústeckého kraje připraveno 150 milionů korun. „Stejně jako v předchozích letech je i letos kraj předzásoben sypacím materiálem,“ potvrdila mluvčí krajského úřadu Magdalena Fraňková.

Letos do terénu vyjely sypače v regionu o pár dní dříve než vloni. Z neděle na pondělí již při prvním sněžení zasahovalo 14 sypacích vozů. Zimní období přitom pro silničáře začíná dle zákona 1. listopadu. Sypače pak musí vyjet kvůli sněžení ve stanovených lhůtách.

02782724.jpeg

Náklady na zimní údržbu ve správě Ústeckého kraje za loňskou zimní sezonu vyčíslili silničáři na zhruba 153 milionů korun na silnice druhé a třetí třídy, dalších 58 milionů korun pak stála údržba silnic první třídy, kterou Správa a údržba silnic Ústeckého kraje provádí na základě smlouvy uzavřené s Ředitelstvím silnic a dálnic ČR. „Odhad na nadcházející zimu dělá velmi těžko,“ řekla Fraňková. Obecně lze říci, že náklady na zimní údržbu se v posledních letech pohybovaly kolem 150 milionů korun.

Silničáři mají připraveno ve skladech 17 900 tun posypové soli a 6500 tun inertního posypového materiálu. Pokud by posypový materiál nestačil, během zimy se běžně doplňuje.

Přestože silničáři provádí údržbu nad rámec stanovený zákonem, je nutné neustále připomínat, že sníh není jediným nebezpečím v zimním období. Pokud řidiči jedou ráno, zvláště při teplotě kolem nuly, po černé vozovce, ta může namrzat a to zvyšuje nebezpečí dopravní nehody. Nebezpečnější než sníh je tedy déšť či namrzající vozovka, tedy jevy, které nejsou na první pohled patrné

Spustit audio

Související