V ústeckém hotelu Vladimir zatím zůstává asi 140 ukrajinských uprchlíků. Někteří se stěhují do bytů

22. červenec 2024 09:54

Od září se u nás zpřísní podmínky pro podporu uprchlíků z Ukrajiny. Zkrátí se doba bezplatného ubytování na 90 dnů, poté už stát nebude ubytování hradit ani zranitelným osobám – tedy dětem, invalidům a důchodcům. Nově ale mohou na úhradu nákladů na bydlení dostat 6000 korun.

V hotelu Vladimir v Ústí nad Labem žije zhruba 140 uprchlíků. Většinou jde o důchodce nebo rodiče s dětmi. Dospělí tam měsíčně platí 7500 korun.

69letá Natálie bývala učitelkou ve školce, teď bere důchod zhruba 1900 korun. Patří mezi zranitelné osoby.

„Od září by měl být ten příspěvek na bydlení pro zranitelné osoby ve výši 6000 korun a ta humanitární dávka 4800 korun,“ vysvětlil Karel Karika, dobrovolník a zastupitel města za hnutí PRO! Ústí, který uprchlíkům v hotelu pomáhá.

Výše humanitární dávky se mění i podle stupně invalidity nebo příjmů, jako je právě důchod.

„Pořád to tedy průměrově vychází na 11 000 korun na osobu. Samozřejmě všem seniorům, kteří s penězi vyžijí jen tak tak na to, aby si mohli kupovat jídlo, tak s tím také dovedeme pomoci,“ dodává Karika.

Starší lidé často potřebují peníze na léky a na jídlo už jim nezbývá

Tito lidé podle něj dostávají potravinové balíčky. Řada starších lidí totiž zbývající peníze utratí za potřebné léky.

Invalidní důchodkyně Světlana je v hotelu spokojená a stěhovat do bytu by se nechtěla. Když potřebuje, dobrovolníci jí s čímkoli pomůžou, hotel je hlídaný a s ostatními uprchlíky se domluví. Na novém místě by tohle neměla.

Těm, kteří chtějí, se sdružení Romano Jasnica snaží běžné bydlení sehnat.

„Ty, kteří nejsou zranitelní, umisťujeme docela zdárně do bytů – každý víkend se takhle někdo stěhuje. Teď máme úspěch se čtyřčlennou rodinou, pro kterou jsme nemohli sehnat dost velký byt – ta se bude tento týden nakonec také stěhovat. Máme přitom určitý standard – to znamená, že třeba garsonka musí být do 8000, 1+1 do 10 000 a 2+1 do 13 000 korun se vším všudy. Navíc to musí být v normální lokalitě – prostě standardní jedničkový byt,“ uzavírá Karel Karika.

Spustit audio

Související