V ústecké zoologické zahradě se zabydluje tygří kluk Bulan

20. květen 2019 09:32

Bulan, devatenáctiměsíční samec tygra malajského, je zatím posledním přírůstkem ústecké zoologické zahrady. Z pražské zoo ho přivezli zhruba před týdnem.

Tygří mladík si teď na nové prostředí zvyká sám. Chovatelé ale doufají, že by po čase mohli být ve výběhu spolu s třináctiletou samicí Indrou.

„Samici Indru tady máme od roku 2008. Tohoto samce jsme si z pražské zoo pořídili spíš kvůli jeho socializaci,“ vysvětluje mluvčí zoo Věra Vrabcová.

To, že odchov mláďat neočekávají, vzápětí potvrzuje i chovatelka šelem Hana Skopcová: „Indra je ve svých 13 už taková postarší dáma. Ve svém věku by ještě byla schopná mláďata porodit, ale protože jsme k ní nikdy nesehnali partnera, na první koťata je to opravdu pozdě.“

Podle chovatelů zvládl Bulan přesun z Prahy bez problémů. Teď se seznamuje s novým domovem.

„Za pár dní bychom ho začali pouštět do Indřina výběhu, takzvaně bychom je v něm ‚točili', aby měli možnost si své pachy načichat. A pokud by se ta zvířata podařilo spojit, počítáme s tím, že bychom odstranili i část bariéry mezi nimi a výběh bychom tak zvětšili,“ vysvětluje chovatelka.

Malajské tygry chová v celé Evropě jen sedm zoologických zahrad. Celkem v nich je v lidské péči 15 jedinců.

Spustit audio

Související