V ústecké nemocnici se otevřela ordinace dětského doktora pro děti bez praktika. Podobné vzniknou i v dalších nemocnicích

19. březen 2024 08:50

Krajská zdravotní otevřela v Ústí nad Labem ordinaci pro děti bez pediatra. Ústecký kraj a Krajská zdravotní tím chtějí řešit nedostatek dětských lékařů v regionu. Do konce roku chce Krajská zdravotní zřídit podobné ordinace i v dalších nemocnicích.

„Existuje jednoznačně všeobecný nedostatek ordinací praktických lékařů pro děti a dorost. Tímto opatřením se snažíme lidem pomoci, aby si toho svého praktického lékaře pro děti a dorost našli,“ vysvětlil důvody pro zřízení ordinací praktických pediatrů v nemocnicích vedoucí krajského odboru zdravotnictví Petr Severa.

V Masarykově nemocnici slouží hlavně pro malé pacienty, kteří nemají vlastního doktora. Ústecká ordinace přijímá například pacienty od lékařů, kteří ukončili činnost.

„Přednostně registrujeme pacienty, kteří nemají svého praktického lékaře právě proto, že jsou z obvodů kde tito lékaři ukončili činnost v předchozích letech, takže jsou to pacienti z oblasti Neštěmic, Mojžíře nebo Předlic – jde o většinu klientely od těchto lékařů,“ potvrzuje doktorka Marie Smáková.

Ordinace pro děti vzniknou ve všech nemocnicích Krajské zdravotní kromě Rumburku 

Postupně mají podobné ordinace vzniknout i v dalších místech, kde provozuje nemocnice Krajská zdravotní, říká její generální ředitelka Taťána Soharová s tím, že jako první se nabízejí chomutovská a mostecká nemocnice.

„Samozřejmě máme ambice být i v Děčíně, to bych viděla na ten rozjezd jako zásadní, ale s tím nutným procesem, kterým je výběrové řízení a nasmlouvání péče s pojišťovnami. Postupně bychom ale během roku chtěli podobnou ordinaci otevřít ve všech našich nemocnicích kromě Rumburku, kde máme pediatra,“ dodává Soharová.

Krajský ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Petr Honěk vypočítává v regionu počty dětí bez praktického lékaře. Situace je podle něj v jednotlivých okresech různá.

„Bývají to řádově stovky, někdy i nižší jednotky tisíc dětí, které nemají pediatra. Neznamená to samozřejmě, že ho všichni hledají, ale my jsme tlačili na to, aby se ty ordinace při nemocnicích otevíraly a fungovaly jako takový poslední záchyt, kdy ty děti opravdu potřebují nějakou tu péči, mají o to zájem nebo potřebují očkování – aby měly kam jít,“ vysvětluje Honěk.

Největší část problému by podle něj mohly vyřešit právě ordinace v nemocnicích.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související