Doktorům z ústecké nemocnice se podařilo voperovat pacientovi stimulátor proti bolesti do páteře. Nejspíš jako třetím v Česku

29. leden 2024 10:44

Lékařům z Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem se povedlo zavést přímo do páteře pacienta stimulátor proti bolesti. Jde nejspíš teprve o třetí takovou operaci v Česku. Společně s neurochirurgy se tak snažili lékaři z Centra pro léčbu chronické bolesti pomoci mladému pacientovi – podobný stimulátor totiž může významně snížit množství léků na bolest.

„Byl to mladý muž, který měl úraz na motorce, a to tak nešťastně, že narazil ramenem do sloupu od značky. Kromě nějakých zlomenin tam měl také vytržený pletenec z míchy, který pak dál zásobuje celou horní končetinu. To způsobilo nejen ochrnutí té končetiny, ale hlavně bolest,“ představuje případ mladého pacienta vedoucí lékař Centra pro léčbu chronické bolesti Jan Procházka.

Společně s kolegy se proto snažili mužovu bolest zmírnit. Po několika pokusech se nakonec rozhodli pro míšní stimulaci. Mícha ale byla deformovaná a méně invazivní metoda nebyla tolik úspěšná.

„Ve druhé fázi jsme se proto rozhodli vyměnit tu původní elektrodu za chirurgickou. Znamená to, že se zezadu otevře krční páteř, kam se pak přímo do místa, kde je to potřeba, dá ta elektroda – tím jsme dosáhli toho, co jsme potřebovali,“ popsal Procházka.

Stimulátor pomůže pacientům s návratem do života

Lékaři z ústecké nemocnice tak provedli nejspíš teprve třetí podobnou operaci v rámci Česka. Právě stimulátor, který je velký zhruba jako krabička sirek, může pacientům výrazně pomoci s návratem do běžného života a sníží se tím i nutné pobírání léků na bolest.

„Vzpomínám si na pacienta, který měl po opakovaných operacích páteře bolesti. Po zavedení stimulátoru, v podstatě během dvou týdnů, kdy byl propuštěn z neurochirurgie a ještě neměl ani vyndané stehy, doma opravil podlahy, vymaloval a začal opravovat stropy,“ uzavírá s úsměvem vedoucí lékař Centra pro léčbu chronické bolesti Jan Procházka.

V centru se věnují lidem s bolestmi, u kterých není možné najít jasnou příčinu. Velkou část případů tvoří dlouhodobé bolesti zad a pohybového aparátu.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související