V trávě, s rukama za hlavou, jsou hvězdy blíž: Procházka červnovou oblohou

29. květen 2022

V úterý 21. června dopoledne, v 11 hodin 14 minut SELČ, vstoupí naše Slunce do znamení Raka a letním slunovratem začne astronomické léto.

Noci jsou kratší, což znesnadňuje pozorování, Slunce totiž klesá čím dál míň pod obzor, výhody přídomku „letní“ ovšem také nejsou k zahození – pod hvězdnou oblohou je nám přece jen tepleji.

Pod hvězdami a Mléčnou dráhou

Vega. Jasná namodralá hvězda v souhvězdí Lyry

Na ní vidíme přímo nad hlavou trojici jasných hvězd – modrobílou Vegu v Lyře, Deneb v Labuti a Altair v Orlu, které nám rýsují tzv. letní trojúhelník. Mimochodem, Vega, která předčí hmotností naše Slunce asi třikrát a svítivostí pak dokonce více než padesátkrát, je prý patronkou zamilovaných. Totiž – leží-li v trávě, hledí přímo na ni. Západně od Vegy je rozsáhlý, ale nevýrazný Herkules píšící obrácené písmeno „K“.  V těsné blízkosti načervenalé hvězdy Antares, která představuje srdce souhvězdí Štíra, můžeme v triedru vidět pěknou kulovou hvězdokupu M4 s desítkami hvězd. Přes zmíněný letní trojúhelník přechází stříbřitý pás Mléčné dráhy.

Jitřenka Venuše a prstence Saturnu

Jasná kulová hvězdokupa M4 v souhvězdí Štíra

Z planet není vidět jen Merkur. Venuše procházející souhvězdím Berana k Býku je stále Jitřenkou nízko nad východním obzorem. Ráno, ale podstatně výš, je nad jihovýchodním obzorem Mars, jehož viditelnost se od června až téměř do konce roku bude zlepšovat.  V podobné pozici je i Jupiter, zatímco Saturn bude na obloze až v druhé polovině noci. Období jeho nejlepší viditelnosti potrvá od července do konce září, přičemž nejjasnější bude v polovině srpna. Jeho prstence se pomalu zavírají, v nepřevracejícím se dalekohledu je vidíme jakoby shora. Vzdálený Uran je vidět koncem měsíce ráno nad východním obzorem, tamtéž v druhé polovině měsíce ráno i další ledový obr Neptun.  Tyto dvě planety ale pouhým okem neuvidíte, na ně je už nutný alespoň malý astronomický dalekohled.

Dobře skryté konjunkce a Měsíc

Planeta Saturn

Na úkazy je červen velmi chudý. I když dojde k jedenácti konjunkcím Měsíce s hvězdami či planetami, bohužel, neuvidíme žádnou. Nastávají buď za bílého dne, nebo v době, kdy jsou objekty pod obzorem.  Potěší snad jen seskupení Měsíce, Jupiteru a Marsu ráno 21. až 23. června nad východním a jihovýchodním obzorem, které zůstane na obloze po konjunkci Měsíce s Jupiterem.  

A tak na závěr alespoň jako vždy měsíční fáze. 7. června je první čtvrť, 14. června úplněk, 21. června poslední čtvrť a 29. června nov. V tento den bude Měsíc shodou okolností letos nejdál od Země – 406,5 tisíce kilometrů. Přejeme hezký začátek léta a ničím nerušenou podívanou!

autoři: Miroslav Zimmer , frv
Spustit audio