V Tiských skalách má pietní místo 28 horolezců

5. září 2015

Po počátečních potížích s výběrem vhodného místa má ve skalách u Tisé na Ústecku od soboty (5. 9.) svůj památník 28 horolezců. Přišli o život při zdolávání skal a hor na severu Čech.

Ukazatel stojí u skály nazvané Červená věž. „Ano, to je jeden vchodů k tomu památníku, projde se průrvou a sejde se po schodech dolů k památníku. Druhá cesta vede z Ostrova a vyjde se k památníku po upravených schodech,“ říká Gerhard Tschunko, horolezec. „Místu se říká Himmlereich.“

Celkem je na pískovcové stěně 28 jmen. Těch, kteří zemřeli od roku 1922 až do loňska. „Je to rajón od Chomutova až po Děčín,“ dodává Tschunko.

Při odhalení památníku byl i Tomáš Kratochvíl ze Spolku pro Tisou. „Jsem úplně dojatý. Gerhard je nestor horolezectví a jsme rádi, že se mu to podařilo věc dotáhnout do konce.“

„Je to místo důležité pro lidi, kteří chodí do hor a lezou po skalách. Horolezectví je myslím sport, který vyžaduje velkou odvahu a člověk často stojí na hranici mezi životem a smrtí. A tohle místo je tím, kde si člověk může uvědomit život a realitu smrti,“ míní i ústecký kaplan Jiří Smolek, který na odhalení památníku také přišel.

Ostatně podobný názor mají i sami horolezci. „Vždycky tam musí být pokora v to, že se něco takového může stát a když se to stane, tak je dobré si ty lidi připomenout, protože každý tam šel jen s tím vědomím, že to je jen na něm.. Od začátku až do konce…,“ dodal jeden z nich, Pavel z Teplic.

autor: bach
Spustit audio