V Tisé by mohlo v budoucnu vzniknout náměstí. Architekti už představili lidem jeho možnou podobu

20. leden 2023 08:50

Tisá na Ústecku by mohla mít v budoucnu náměstí a plnohodnotné centrum. To dosud v horské obci chybí. Jak by mohlo prostranství kolem tamního kostela vypadat, představili obyvatelům Tisé architekti z ateliéru DOMYJINAK. Podle vedení obce vyjdou úpravy hrubým odhadem na desítky milionů korun – s vybudováním náměstí proto vedení Tisé spoléhá na dotace.

Konstruktivní a chvílemi i vtipná debata provázela veřejné projednání urbanistické studie na vytvoření centra Tisé na Ústecku. Reakce obyvatel na představenou podobu nového náměstí byla ve většině pozitivní.

Podle návrhu architektů z ateliéru DOMYJINAK by se mohlo náměstí skládat z prostoru kolem kostela sv. Anny, prostranství se současnými parkovišti a svahu s cestou pod vstupem do skal.

„Tady vlastně žádné důstojné veřejné prostranství neexistuje – bereme to proto jako obrovskou příležitost ukázat, jak může vzniknout nějaké novodobé jádro obce se všemi potřebnými funkcemi,“ vysvětlil na projednání architekt Petr Šikola.

Podle návrhu by u kostela mohla vzniknout kavárna s infocentrem, místo pro setkávání. Dvě umělé skály by pak pomyslně oddělily nové centrum obce od parkoviště.

Největším problémem projektu je silnice u kostela

I přes pozitivní reakce poukázali obyvatelé na jeden hlavní problém, a to polohu silnice, která je těsně u kostela. Kvůli tomu je problematický pohyb pěších.

I architekti považují pohyb kolem kostela za problematickou část. „Řekla bych, že je to pro nás od začátku projektu to nejproblematičtější místo. Určitě proto vítáme názory občanů, kteří nám doporučili využít i tu zadní trasu pro obcházení kolem kostela – určitě to zvážíme a zapojíme to do návrhu,“ uvedla Hana Klapalová z ateliéru DOMYJINAK.

Pro Tisou jsou návrhy architektů prvotní vizí možných úprav. Ty se navíc dají uskutečnit po etapách. Letos chce nechat obec vypracovat projektovou dokumentaci a s pomocí dotací začít postupně pracovat na novém náměstí.

Spustit audio

Související