V Teplicích začalo fungovat re-use centrum. Můžete tam odnést věci, které nepotřebujete, ale mohly by dál sloužit

7. červen 2021 09:42

Pro někoho nepotřebné věci může využít někdo jiný. To je smysl služby, kterou zavedly Teplice ve sběrném dvoře. V novém kontejneru tam lidi najdou třeba domácí a sportovní potřeby, hračky nebo drobný nábytek. Místo toho, aby skončily v odpadu, jsou připravené pro další zájemce.

„Některé věci je lidem, kteří sem přijedou, líto vyhodit. Ptají se, jestli to někdo nechce, že se to dá použít,“ popisuje Jiří Nohel, který vede teplickou pobočku firmy Marius Pedersen, která pro město zajišťuje svoz a likvidaci odpadu.

Na sběrný dvůr v Úprkově ulici Tepličané vozí v podstatě veškerý odpad, který nemohou dát do popelnic. Pro věci, které se ještě dají použít, tu nově zavedli službu re-use.

V Teplicích začalo fungovat re-use centrum

Impuls přišel při zjištění, co všechno skončí v kontejnerech na velkoobjemový odpad.

„Po vzoru jiných měst jsme si vzali mustr a řekli jsme si, že zkusíme něco v malém, jako pilot,“ vysvětluje vedoucí teplického odboru životního prostředí Dagmar Teuschelová.

Přivez, co nechceš a vezmi si, co se ti hodí

Lidé mohou pro ně nepotřebné, ale jinak ještě zachovalé věci nosit v běžnou otevírací dobu sběrného dvoru. „V případě, že se jim naopak něco bude líbit, si to mohou ihned odnést. Primárně je to pro teplické občany,“ dodává Teuschelová.

Primátor Teplic Hynek Hanza z ODS předvedl smysl služby v praxi. Přinesl dětskou autosedačku: „Válela se mi doma ve sklepě. Pokoušel jsem se ji prodat, ale ani za 300 korun ji nikdo nechtěl, tak jsem si řekl, že ji sem dám, protože může ještě někomu sloužit. Doufám, že se tady dlouho neohřeje.“

Službu re-use, česky znovuvyužití, vystihuje slogan „Dejme věcem druhou šanci“. Do kovové buňky mohou lidé nosit věci z domácnosti – hračky, nádobí, kola nebo drobný nábytek jako židle nebo dětské postýlky.

Věci se odevzdávají zdarma, zájemci si je také zdarma mohou odnést.

Spustit audio

Související