V Sokolově vydali knížku o historii tamního fotbalu, včetně toho německého. Krušnohoří včera, dnes a zítra

8. březen 2024

V těchto dnech vyšla v Sokolově velmi rozsáhlá kniha věnovaná historii tamní kopané. Je plná informací, dobových fotek, sportovních statistik a potěší nejen milovníky kulatého nesmyslu, ale i ty, kteří mají zájem o historii.

Publikace má hned tři tituly: 75 let fotbalového klubu Baník Sokolov. 100 let českého fotbalu V Sokolově. 110 let fotbalu v Sokolově.

Je dílem autorského kolektivu. Jednoho z autorů, Michala Runda, ředitele sokolovského muzea jsme pozvali k mikrofonu, aby nám pověděl nejen knížce, ale také o historii sokolovského fotbalu. Samozřejmě především toho německého.

Podruhé se vracíme na panelovou diskuzi Krušnohoří včera, dnes a zítra, která se konala 20. února ve kontaktní kanceláři Svobodného státu Sasko v Praze.

Hovořil zde i Petr Mikšíček, spisovatel a fotograf, který stál u zrodu česko-německých setkávání v zaniklé krušnohorské vsi Königsmühle, a také Štěpán Javůrek, autor knih o životě v pohraničí.

autoři: Veronika Kindlová , Richard Šulko
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.