V severních Čechách je nejvíce případů domácího násilí

3. prosinec 2012

Mučení, znásilnění a další týrání, které bylo tak hrozné, že ho ani nelze popsat - tak se choval ke své přítelkyni muž z Litvínova. Jeho případ se dostal až před ústecký krajský soud a před měsícem padl i trest - dvanáct let vězení.

Ne každý příběh ale skončí právě takto. O některých se hodně dlouho nikdo nedozví. Ústecký kraj přitom patří k regionům s největším počtem případů domácího násilí a je šokující, co všechno se může odehrávat za zavřenými dveřmi domácností.

„Odebral jí osobní doklady, nemohla z bytu odejít... Dále jí odepíral užívání léků, odepíral poškozené otevírání oken, nechával jí spávat v zimě na balkóně, různými způsoby poškozenou ponižoval, též jí i znásilnil.“ popsala Irena Jeřábková, mluvčí ústeckého krajského soudu, jeden z případů domácího násilí, které soudci řešili.

Z policejních záznamů se také dá zjistit, že v Ústeckém kraji muselo být kvůli domácímu násilí vykázáno z domácnosti nejvíce lidí v rámci celé republiky. Své o tom ví i Martina Vojtíšková z ústeckého občanského sdružení Spirála. Právě tady už dvanáct let mohou najít pomoc oběti domácího násilí.

„Ústecký kraj je známý tím, že je zde nejvíce případů vykázání násilné osoby ze společného obydlí. Ke konci října vykázala policie násilnou osobu ve sto sedmdesáti pěti případech. Toto číslo odráží pouze jednu třetinu klientů, kteří docházejí do intervenčního centra.“ konstatuje Martina Vojtíšková.

Podle zkušeností pracovníků Spirály, která obětem domácího násilí pomáhá, těchto případů stále přibývá. Vliv na tuto situaci má i současná atmosféra ve společnosti, říká Martina Vojtíšková. Lidé ztrácejí práci a tím i své jistoty.

Pokračování domácího násilí nemusí zabránit jen odvaha obětí vyhledat pomoc nebo dokonce jít na policii, ale také všímavost okolí.

autor: ces
Spustit audio