V Sasku začala jahodová sezóna

6. červen 2012

Minulý týden začala v Sasku jahodová sezona. Této události se věnují doslova všechna saská média. Sklizně sezónních plodin, jako je například populární chřest, jsou tu zkrátka událostí.

Oficiální zahájení jahodové sezony letos připadlo na ovocnářský podnik v Coswigu. Přesto, že kvůli chladnému počasí je to o týden později než vloni, výnosy se čekají vyšší. Asi čtyřicet procent všech jahodových polí je určeno pro samosběr. To znamená, že lidé si mohou za výhodnou cenu koupit jahody, které si sami nasbírají.

Letzte Woche wurde die Erdbeersaison in Sachsen geöffnet. Wörtlich alle sächsischen Medien widmen sich diesem Ereignis. Ernte der Saisonpflanzen, wie zum Beispiel des populären Spargels, gehört hier einfach zu größten Ereignissen. Die offizielle Eröffnung der Erdbeersaison gehört dieses Jahr dem Obstbau in Coswig. Auch wenn die Eröffnung wegen schlechtem Wetter um eine Woche später als letztes Jahr stattfindet, höhe Ernteerträge werden erwartet. Etwa 40 Prozent aller Erdbeerfelder sind für Selberpflücken bestimmt. Das heißt, dass die selbst gepflückten Erdbeeren für günstigen Preis gekauft werden können.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.