V rumburské Loretě objevili další tři historické sochy. Byly ztracené sto dvacet let

20. červenec 2019

Do kaple Svatých schodů v rumburské Loretě se vrátí tři původní sochy z 18. století. Podle archivních zpráv se považovaly za ztracené.

Tento měsíc se je ale povedlo objevit v depozitáři Lorety. Původně patřily k výzdobě kaple Svatých schodů. Podle zpráv z archivu se ale považovaly za navždy ztracené.

„My jsme posléze našli fotografie, takže jsme věděli, jak sochy vypadaly. Díky tomu, když jsme otevřeli jednu z dosud neotevřených skříní depozitáře lorety, jsme věděli, že jsme na správném místě a že se jedná o ty samé sochy, které jsme považovali za sto dvacet let ztracené,“ popisuje Klára Mágrová z děkanství Rumburk, kde se sochy povedlo objevit.

Sochy z ambitu Lorety v Rumburku zachraňoval tým restaurátorů. Jedním z nich byl akad. malíř restaurátor Petr Šafus. Součástí soch jsou i nově vyřezaná kopí kopírující jedno dochované.

Na dřevěných sochách už pracují restaurátoři. „To restaurování nebude tak náročné jako u soch Římanů, které jsme teď opravovali, protože jsou v perfektním stavu. Nejsou napadené ani dřevokazným hmyzem a mají původní barvu,“ říká Klára Mágrová z děkanství Rumburk s tím, že sochy restaurátoři ošetří a rychle vrátí zpátky.

Opravené sochy, které zobrazují velekněze a židovské obchodníky, uvidí možná už návštěvníci loretánských slavností v polovině září.

Restaurované sochy od Božího hrobu v ambitu Lorety Rumburk. Sochy byly vyřezány neznámým autorem mezi lety 1767 až 1771
autoři: Tomáš Šácha , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související