V roudnické nemocnici se otevřelo nové oddělení následné intenzivní péče

29. listopad 2023 11:00

V Podřipské nemocnici v Roudnici nad Labem mají nové oddělení následné intenzivní péče. Náklady na výstavbu nového pracoviště vyčíslili majitelé nemocnice na 180 milionů korun. Součástí oddělení je 26 lůžek, kde životní funkce jednotlivých pacientů budou zajišťovat nejmodernější systémy a technologie.

„Tady můžete vidět, že tu byly takové nevyužívané polo sklepy nemocnice, takže když jsme tuhle příležitost našli, rozhodli jsme se ji využít,“ vysvětluje ředitel Podřipské nemocnice František Werner, co bylo původně na místě nového oddělení následné intenzivní péče.

Dnes je tu 26 lůžek vybavených nejmodernějšími technologiemi, které hlídají nejen životní funkce ale i lékové systémy.

„Rozdíl je v tom, že oni jsou intenzivní péče – tedy přijímají pacienty se selháním základních životních funkcí. Po stabilizaci, kdy potřebují uvolnit lůžko pro další pacienty, se ti stabilizovaní přeloží na následnou intenzivní péči,“ vysvětluje primář Pavol Cyprich rozdíl mezi běžnou intenzivní péčí a nově vzniklým oddělením.

Jeho chod bude zajišťovat 60 zdravotníků včetně pomocného personálu. „V současné době už máme 10 ventilovaných pacientů na jiném oddělení, to znamená, že si dovolíme je sem příští týden přesunout a postupně budeme přijímat další,“ shrnuje ředitelka ošetřovatelské péče Jana Bezděkovská.

Modernizace Podřipské nemocnice bude pokračovat i v dalších letech

Součástí oddělení bude od března příštího roku další stupeň intenzivní péče. Tam budou převezení pacienti, kteří už zvládnou dýchat bez plicní ventilace.

Náklady na výstavbu a vybavení nového pracoviště vyčíslili majitelé nemocnice na 180 milionů korun. Tím ale modernizace Podřipské nemocnice nekončí.

„V plánu je třetí operační sál i rozvoj ortopedie a chirurgických oborů v této oblasti – počítáme v roce 2024 s projektováním a přípravou, v roce 2025 bychom to rádi spouštěli,“ upřesňuje ředitel nemocnice František Werner.

Spustit audio

Související