U Roudnice nad Labem začala stavba nového servisního místa pro osobní i nákladní lodě

7. březen 2023 14:16

Do začátku příštího roku vznikne u Roudnice nad Labem na Litoměřicku nové servisní místo pro lodě. Možnost tankování paliva nebo odčerpání splaškových vod tam budou mít vedle velkých výletních a nákladních plavidel i malé lodě.

Na labsko-vltavské vodní cestě bude roudnické servisní centrum pro lodě prvním. Hotové má být na začátku příštího roku – bez daně vyjde jeho stavba na téměř 90 milionů korun. Další podobná místa mají na Labi a Vltavě přibývat.

„Připravujeme tři servisní plavidla – pro Orlickou zdrž, Slapskou zdrž a další servisní plavidlo pak pro Prahu. Počítáme ale samozřejmě s tím, že budou do budoucna další servisní centra přibývat podle potřeby,“ vysvětluje ředitel Ředitelství vodních cest Lubomír Fojtů.

Vedle toho staví Ředitelství vodních cest i další přístaviště pro osobní lodě na Labi. Ředitel Lubomír Fojtů ale přiznává, že tím stát dohání dluh na budování zázemí pro osobní plavbu. Zájem lidí o život na řece navíc stále roste.

„V okamžiku, kdy je v nabídce množství plavidel, které si mohu jen půjčit a nemusím je vlastnit, tak ti lidé mají ten zájem větší. Navíc ti lidé také vnímají, že ten pohyb na vodě vyžaduje určité znalosti a vědění,“ potvrzuje ředitel děčínské pobočky Státní plavební správy Martin Klein.

Podle něj se už počet zájemců o doklady pro řízení lodi dostal zpátky na předcovidovou úroveň.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související