V Litoměřicích se otevřelo zmodernizované přístaviště. Lodě se tam mohou připojit na vodu i elektřinu

24. únor 2023 15:27

Ve vylepšeném přístavišti v Litoměřicích bude možné připojit lodě na vodu a elektřinu. Po desetiměsíční modernizaci za 36 milionů korun se přístaviště lodím otevřelo právě 24. února.

„Připlujete, uvážete loď, musíte mít ale kartu – tu přiložíte, a pak už se připojíte k elektřině i k vodě,“ popisuje Roman Krupička, ředitel zhotovitelské společnosti Labská, dvě zásadní novinky, které stání pro malá plavidla v Litoměřicích nabízí.

Původní plastové moduly nahradila svařená kovová konstrukce, která je připravená i na povodně.

Stavba přístaviště se ale neobešla bez komplikací. Podle Romana Krupičky byly problémy s připojením vody a také s většími nánosy bahna. „Aby tady byla průjezdná hloubka, muselo se tady vytěžit přibližně 1200 kubických metrů bahna. Těžilo se z vody – jinou technologii nebylo možné použít,“ vysvětluje.

Pod molem dlouhým 58 metrů je nyní hloubka přes dva metry. Zakotvit tu může až 14 menších lodí.

Ředitelství vodních cest letos investuje do lodní dopravy miliardy

V Ústeckém kraji se aktuálně pracuje na třech nových přístavištích – v Brné, Štětí a v Roudnici nad Labem. Stavba přístaviště v Malých Žernosekách se zatím odkládá.

„Připravujeme přístaviště Malé Žernoseky, kde máme trochu problémy s ochránci přírody – musíme tam dělat EIA. Je to jediné přístaviště v kraji, které má nějaké vážnější problémy,“ říká Lubomír Fojtů z Ředitelství vodních cest.

V Česku se aktuálně staví nebo začne stavět celkem 15 přístavišť. Všechna už budou mít standartní vybavení. Ředitelství vodních cest letos plánuje v celé republice do lodní dopravy investovat téměř 2,7 miliardy korun.

Spustit audio

Související