V Roudnici nad Labem začala plánovaná oprava mostu Ervína Špindlera

27. únor 2024 09:33

V Česku je 62 mostů v havarijním a kolem 800 dalších ve velmi špatném technickém stavu. Vyplývá to z dat jednotlivých krajských úřadů. Výjimkou není ani Ústecký kraj, kde jsou podle posledních letošních kontrol v havarijním stavu čtyři mosty. Mezi nimi i most Ervína Špindlera v Roudnici nad Labem. Kvůli vychýleným ložiskům musela být dokonce odkloněná část nákladní dopravy.

„Chlapi spustili čerpadlo, které krmí ten hydraulický lis, teď začínáme s odlehčováním mostu. Tíha toho mostu by v místě toho ložiska měla být podle statika zhruba 70 tun,“ popisuje začátek opravy stavbyvedoucí Vít Šťastný, který na celou akci dohlíží.

„Máme tady PIŽMO věž ve výšce zhruba devíti až deseti metrů, tedy ve výšce té ocelové nosné konstrukce, abychom to měli o co opřít a na čem to zdvihnout,“ dodává Šťastný.

Součástí věže je také speciální klín, který si firma musela vyrobit v dílně přímo na míru mostu Ervína Špindlera.

Odlehčit a zvednout 70tunové mostní pole o jeden centimetr trvalo přibližně dvě minuty. „Krajní ložisko, ten váleček byl v nějaké mezní poloze. Při tom posunu hrozilo, že se to ložisko vytlačí mezi ty desky. My jsme to ložisko vrátili zase zpět mezi ty desky,“ přibližuje výsledek akce mostní technik Radek Škultéty.

Na most se teď mohou vrátit i těžké nákladní automobily. Větší rekonstrukce za více než 90 milionů korun most čeká v příštím roce.

Spustit audio

Související