V Roudnici nad Labem obnovují městské parky. Pokácí tam na 120 stromů

9. únor 2022 09:11

Po více než 15 letech čeká tři městské parky v Roudnici nad Labem radikální změna. Konkrétně jde o park U rozhledny, Tyršův park a Hluboký park v Hracholuskách. Některé stromy čeká jen zmlazení, dalších 120 z nich ale půjde k zemi. Práce na obnově parků bude město stát na 3,5 milionu korun.

Podle roudnického místostarosty Jiřího Řezníčka z hnutí ANO jde o zásadní údržbu tří místních parků, která se ve městě dělala naposledy před 15 lety.

„Tentokrát musí dojít k zásadní změně. Znamená to, že asi 120 stromů v těchto třech parcích musí jít bohužel k zemi. Dále také probíhají zdravotní prořezy zbylých křovin a stromů,“ popsal Řezníček.

Kromě prořezů a kácení ale některé stromy arboristická firma pouze upraví.

„V některých korunách probíhají takzvané bezpečnostní vazby, které by měly zajistit, aby se ty koruny případně neroztrhly,“ vysvětlil mluvčí roudnického magistrátu Jan Vancl.

Celkovou údržbou projde nejdřív park U rozhledny a Tyršův park. Na podzim se pak zvuky dřevorubecké techniky v Hlubokém parku. Podle místostarosty Jiřího Řezníčka bude právě jeho údržba nejdražší.

„První etapa těch dvou parků byla vysoutěžena na 1,3 milionu korun. Ten Hluboký park, který je vlastně v nejhorším stavu, bude stát přes 2 miliony korun,“ doplnil Řezníček.

Investice do obnovy Hlubokého parku je natolik náročná, že ji vedení města rozložilo do dvou let.

Spustit audio

Související