V polích na Litoměřicku a Lounsku je opět sucho. Zemědělci se obávají, že bude pokračovat

28. únor 2022 09:19

Teplá zima a nedostatek srážek trápí zemědělce na Lounsku a Litoměřicku. Sice mohou sít jarní obilí dříve než předchozí roky, v půdě ale podle nich chybí potřebná vláha.

Na Litoměřicku letos začínají sít o několik týdnů dříve než loni. Může za to teplá zima a méně srážek.

Voda v půdě ale podle bioklimatologa Miroslava Trnky začíná pomalu chybět. „V tuhle chvíli nám na Lounsku a Litoměřicku chybí kolem 40 milimetrů vláhy, uvedl Trnka.

Ani průměrné srážky v loňském roce zemědělcům na jihu Ústeckého kraje příliš nepomohly.

„Druhá polovina roku už byla suchá, to samé v lednu a únoru – takže ve vrchní vrstvě nějaká voda je, v hlubších vrstvách, kolem 30 až 50 centimetrů, už ta vláha nebude,“ popisuje Jiří Vaněk ze Zemědělského družstva Klapý.

Na Litoměřicku a Lounsku je málo vody dlouhodobě

Podle Martina Trnky je z hlediska půdní vlhkosti situace na Lounsku a Litoměřicku jedna z nejhorších v republice.

„Teď tam žádný sníh není, takže ta situace s tím deficitem je ještě o něco horší, protože nečekáme žádné výrazné zlepšení. Právě na Lounsku a Litoměřicku je jedno z území, kde předpokládáme, že by ten deficit mohl vydržet poměrně dlouhou dobu,“ dodal Trnka.

Extrémně suché počasí má pokračovat i v následujících týdnech a to se může začít podepisovat na úrodě.

„Pokud by to sucho trvalo, tak během dubna a května začnou stoupat teploty, rostliny začnou růst, budou mít větší potřebu vody, větší výpar bude a rostliny budou strádat – jako v těch posledních letech,“ upřesňuje Jiří Vaněk.

Zemědělci se snaží minimalizovat ztráty vody i tím, že neorají, aby půda zbytečně nevysychala. Oráním totiž přicházejí o 5-10 litrů vody na m². Současně také přizpůsobují skladbu pěstovaných plodin. Letos tu chtějí vyzkoušet na vodu méně náročnou sóju.

Spustit audio

Související