V Opárenském údolí na Litoměřicku díky nadšencům opět funguje někdejší mlýn

9. červen 2014

Opárenské údolí na Litoměřicku o víkendu ožilo. Nadšenci z Asociace turistických oddílů mládeže totiž spustili obnovené kolo v tamním mlýně. Spolu s tím tak začali používat i nové protipovodňové opatření na Milešovském potoce. Na slavnostním otevření byla i původní obyvatelka mlýna.

„Je to naše zhruba pětileté úsilí. Mlýn jsme dostali po bývalém SSM, byl to majetek Socialistického svazu mládeže. Ale ono by se muselo jít dál. Úplně původně to byl sudetský majetek,“ přibližuje historii opárenského mlýna Tomáš Novotný z Asociace turistických oddílů mládeže.

„Pěkné a pro nás dojemné je, že tady s námi na slavnosti je mlynářská dcera, paní Waltraud Klein, která se tady tři měsíce před koncem války narodila,“ poznamenává.

Dcera původních majitelů při pohledu na opravený mlýn neskrývá dojetí: „Je to velkolepé, je to překrásné,“ prozrazuje se slzami v očích.

To hlavní, co mlýn charakterizuje, je mlýnské kolo. Jeho obnova si podle Tomáše Novotného vyžádala hodně úsilí i financí.

„Moc úsilí, moc lidského umu, moc práce šikovného truhláře Josefa Votavy z Roztok a taky moc peněz, zejména evropských a peněz ministerstva školství,“ říká Tomáš Novotný.

Opárenský mlýn nebude sloužit jen dětem z Asociace turistických oddílů mládeže, ale také běžným turistům nebo školám a školkám, kterým nabídne výchovu ke vztahu k přírodě.

Obnovené mlýnské kolo v Opárenském údolí
Opravy mlýna si vyžádaly asi pět let
autor: bach
Spustit audio